<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3274:2880
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3251:4947
    5FC Baník Ostrava3248:4545
    61.FC Slovácko3243:4841
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526
    2. kolo, Skupina o záchranu | neděle 12/05/2024, 15:00 | CFIG Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 2 853 diváků (62 % z kapacity 4 620)
    Video
    Reportáž

    Hosty poslal do vedení v 31. minutě Musa Alli, těsně před pauzou ale srovnal Michal Hlavatý a obrat zařídila v 69. minutě vlastní branka Florenta Poulola. V 73. minutě znovu odpověděl premiérovou trefou v ligovém ročníku Marcel Čermák, v 85. minutě ale rozhodl druhým zásahem v utkání Hlavatý.

    Pardubice jsou v součtu s úvodní domácí výhrou 2:0 nad Zlínem v nadstavbě stoprocentní. Dynamo naopak nenavázalo na triumf 2:1 s Bohemians 1905 a v lize nebodovalo po pěti utkáních. Českobudějovičtí venku nezvítězili ani v 16. duelu v sezoně.

    Souboj týmu s dosud nejhorší domácí bilancí proti nejhoršímu celku na venkovních hřištích začal oboustranně útočnou desetiminutovkou. Už ve čtvrté minutě se Daněk dostal s míčem až k malému vápnu, střela mu ale vůbec nesedla. O chvíli později dopadl podobně i na druhé straně Šigut.

    Postupně tempo opadlo, přesto se do konce poločasu změnilo hned dvakrát skóre. Aktivní Šigut se na pravé straně prohnal kolem domácího kapitána Vacka a jeho střílený centr na zadní tyči usměrnil do sítě Alli. Třiadvacetiletý Nigerijec se prosadil po 10 ligových zápasech, do nichž nastoupil, a připsal si čtvrtou trefu v sezoně nejvyšší soutěže.

    Vzápětí mohl napravit své zaváhání před inkasovaným gólem Vacek, technickou střelou z hranice pokutového území ale těsně minul. Uspěl až v nastavení Hlavatý, jenž si narazil s Patrákem a střelou na přední tyč zaznamenal třetí branku v ligovém ročníku. Jihočeši, kteří měli před tímto kolem společně se Zlínem s 63 inkasovanými góly nejhorší defenzivu soutěže, neudrželi čisté konto ve dvanáctém kole po sobě.

    Obrat mohl zařídit hned po změně stran Krobot, jehož tváří v tvář reflexivně vychytal Šípoš. Východočeši měli ve druhém poločase hru více pod kontrolou, do gólových příležitostí se však dostávali ztěžka. Naopak v 62. minutě dala Kinskému pořádně zabrat Hellebrandova rána doprostřed brány a záhy musel domácí gólman zasáhnout i proti střídajícímu Ondráškovi.

    Hráči Dynama nakonec sami pomohli soupeři do vedení. V 69. minutě nejprve Šípoš skvěle vykopl křižnou střelu Hlavatého a byl včas na nohou, aby sebral i padající míč. Při výskoku do něj ale nepochopitelně naběhl spoluhráč Poulolo, který srazil balon do vlastní sítě.

    Kuriózní situace hosty nezlomila. O čtyři minuty později si Čermák zpracoval při závaru ve vápně míč a následně ho poslal přesně k tyči. Závěr zápasu byl hodně nervózní, přesto přinesl ještě jednu branku. V 85. minutě Solil z pravé strany přihrál pod sebe do pokutového území, kde Hlavatý z plného běhu křižnou střelou rozhodl. Zároveň poprvé v ligové kariéře vstřelil v jednom duelu dva góly.

    Na výsledku už nic nezměnila ani další Hellebrandova dalekonosná rána, kterou vyškrábl mimo tři tyče Kinský. Východočeši porazili Dynamo na svém hřišti v nejvyšší soutěži na pátý pokus poprvé a v ligové sezoně s ním ani potřetí neprohráli.

    Ohlasy:

    Radoslav Kováč (Pardubice): "Byl to náročný zápas na hlavu, proto ani moc nechci dnes hodnotit výkon, bylo to jak na houpačce. První poločas to bylo nervózní, klíčové bylo, že jsme do poločasu vyrovnali, to nám moc pomohlo. Budějovice hrály dobře, hlavně první půli měly větší kvalitu na míči. Druhý poločas se to přelévalo, nakonec jsme to zvládli, našli jsme morální sílu zápas zvrátit. Dnes to byl zápas hlavně o Míšovi Hlavatém, který vytasil drápy, když to bylo nejvíc potřeba. Půl roku jsme doma nevyhráli a teď jsme za týden zvládli dva zápasy, konečně nám to naskočilo. Klidný ale budu, až budeme stoprocentně zachránění, pořád není nic hotového."

    Jiří Lerch (Č. Budějovice): "Jsem zklamaný, první půli jsme byli jednoznačně lepší a dostali jsme se do zaslouženého vedení. Měli jsme i další šance na vstřelení branky, naopak inkasovaný gól do šatny s hráči zacloumal. I po změně stran jsme chtěli být pořád aktivní, ale pak přišel náš klasický hloupý gól po chybě. Přesto jsme dokázali vyrovnat, ale dorazil nás třetí gól. Porážka přišla po pěti zápasech, neděláme z toho tragédii. Na týmu není vůbec žádná deka, což bylo znát i z dnešního výkonu. Máme ještě tři zápasy a věřím, že to zvládneme."

    FK Pardubice - SK Dynamo České Budějovice 3:2 (1:1)

    Branky: 45.+1 a 85. Hlavatý, 69. vlastní Poulolo - 31. Alli, 73. Čermák.
    Rozhodčí: Rouček - Mokrusch, Novák - Klíma (video).
    ŽK: Surzyn, Icha, Ortiz - Králik.
    Diváci: 2853.

    Pardubice: Kinský - Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn - Kissiedou (66. Solil), Vacek (76. Donát), Hlavatý - Daněk (61. Sychra), Patrák (61. Černý), Krobot (76. Brdička). Trenér: Kováč.

    Č. Budějovice: Šípoš - Nikl (86. Hubínek), Poulolo, Králik, Trummer - Suchan, Čermák (86. Brandner), Hellebrand - Šigut (72. Skalák), Tranziska (60. Ondrášek), Alli. Trenér: Lerch.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.