<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3274:2880
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3251:4947
    5FC Baník Ostrava3248:4545
    61.FC Slovácko3243:4841
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526
    1. kolo, Skupina o titul | neděle 05/05/2024, 18:00 | Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 7 455 diváků (93 % z kapacity 8 000)
    Video
    Reportáž

    O výhře Letenských rozhodl v první půli dvěma brankami Jan Kuchta, na kontaktní trefu Kim Sung-pina odpověděl po přestávce Lukáš Haraslín. Duel zdramatizoval proměněnou penaltou Vlastimil Daníček, ale poslední slovo měl v nastavení rovněž z pokutového kopu Ladislav Krejčí.

    Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho prohráli jediný z posledních 18 ligových zápasů a sedm kol po sobě bodovali, z toho šestkrát zvítězili. Venku vyhráli osmé z posledních devíti ligových utkání a s 38 body jsou tam nejlepším týmem ročníku. Naopak mužstvo z Uherského Hradiště doma v jarní části ligy nezvítězilo ani na šestý pokus a z toho popáté prohrálo. Slovácko osm kol po sobě a 11 z minulých 12 nevyhrálo.

    Hosté v úvodu utkání odrazili bez problémů několik centrů po rychlých nábězích domácích hráčů a následně převzali iniciativu. V sedmé minutě vystřelil tvrdě Birmančevič a míč se odrazil k Haraslínovi, jenž vypálil těsně vedle.

    Svoje herní sebevědomí prokázala Sparta ve 12. minutě. Zblokovanou střelu Kima Sung-pina z hranice vlastní šestnáctky poslal Birmančevič na rozběhnutého Kuchtu, který sólo přes půlku hřiště přetavil lobem přes Fryštáka ve vedoucí gól úřadujících mistrů.

    Za dalších 12 minut bývalý hráč Slovácka přidal třináctý zásah v ligové sezoně z hodně podobné situace, když jej za obranu Slovácka poslal Wiesner a hostující útočník si opět chladnokrevně poradil s vybíhajícím Fryštákem.

    Sparta půl hodiny duelu dominovala, ovládla střed hřiště, sbírala odražené míče a Slovácko pustila na dostřel jen sporadicky. Přesto se domácí dočkali kontaktní branky. Po akci Havlíka se míč přes Holzera dostal k rychlému a hbitému Kim Sung-pinovi, který podél vybíhajícího Vindahla rozvlnil síť. Třiadvacetiletý Korejec se zapsal mezi střelce ve druhém kole po sobě.

    Závěr první půle a úvod druhé opět patřil Spartě. Ve 48. minutě nařídil hlavní sudí Rouček pokutový kop za ruku Reinberka v pokutovém území. Po zásahu videorozhodčího Klímy ji však kvůli předchozímu ofsajdu odvolal.

    Pražané se v dalším průběhu snažili mít co nejvíce míč pod vlastní kontrolou a eliminovat tak útočnou snahu Slovácka. A po hodině hry udeřili potřetí. Nedůraznou rozehrávku Hofmanna vystihl střídající Laci, ten našel Haraslína a slovenský ofenzivní záložník dvanáctým zásahem v ligové sezoně vrátil svému týmu dvoubrankové vedení.

    Klid do závěru utkání to však pro Spartu neznamenalo. Juroška pronikl na levé straně do pokutového území a jeho centr trefil ruku padajícího Kairinena. Nařízenou penaltu proměnil Daníček, který tak proměnil devatenáctý pokutový kop v nejvyšší soutěži a udržel si stoprocentní bilanci. V ligovém ročníku dal čtvrtý gól.

    V dalším průběhu trefil Haraslín tyč, Wiesner zase vystřelil nedůrazně na Fryštáka, ale v závěru se museli Letenští bránit domácí snaze o vyrovnání. Výhru Sparty potvrdil v nastavení kapitán Krejčí z pokutového kopu za faul gólmana Fryštáka na střídající Olatunjiho. Český reprezentant vstřelil osmou branku v ročníku nejvyšší soutěže.

    Letenští zdolali tým z Uherského Hradiště i potřetí v ligové sezoně s celkovým skóre 12:3. S 74 góly mají nejlepší útok ligy, v posledních čtyřech kolech dali 15 gólů.

    Ohlasy:

    Martin Svědík (Slovácko): "Sparta vyhrála zaslouženě, ale my jsme jí to strašně usnadnili svými chybami, které dokreslují naše špatné jaro. To platí i o prvních dvou gólech z kopačky Kuchty. První padl po našem ztraceném útočném autu, druhý po nedorozumění a nedisciplinovanosti některých hráčů. Oběma brankám se dalo předejít. Ale Sparta má nyní velkou kvalitu a je těžké s ní hrát, musíte více otevírat hru. Zvedli jsme naši aktivitu, ale celkově nám chyběla větší agresivita, moc jsme ztráceli míče, to byla voda na sparťanský mlýn. A třetí gól v naší síti to korunoval. Po penaltě jsme sehráli naši nejlepší pasáž, byly tam šance, ale netrefili jsme branku, takže jsme na bod nemohli pomýšlet."

    Brian Priske (Sparta): "Předvedli jsme na Slovácku dobrý a koncentrovaný výkon. V první půli se blýskl dvěma brankami Honza Kuchta, podal vynikající výkon a dokázal svoji mistrovskou třídu. Až do snížení domácích z pokutového kopu jsme měli zápas pod kontrolou, vyvinuli jsme na soupeře tlak, v závěru se přidali střídající hráči a výhru jsme udrželi. Zápas Slavie jsem včera neviděl celý, soustředil jsem se na svůj tým. Nemyslím si, že bychom byli blíže k titulu, do konce zbývají ještě čtyři zápasy a k prvenství jsme stejně daleko jako před tímto utkáním."

    1. FC Slovácko - AC Sparta Praha 2:4 (1:2)

    Branky: 33. Kim Sung-pin, 72. Daníček z pen. - 12. a 24. Kuchta, 63. Haraslín, 90.+5 Krejčí z pen.
    Rozhodčí: Rouček - Vlček, Hurych - Klíma (video).
    ŽK: Reinberk, Vecheta, Mihálik, Petržela - Karabec, Wiesner, Clarup (vedoucí týmu).
    Diváci: 7455.

    Slovácko: Fryšták - Reinberk (68. Sinjavskij), Daníček, Hofmann - Kim Sung-pin, Havlík, Kohút (68. Mihálik), Holzer - Blahút (83. Petržela), Vecheta (68. Kvasina), Juroška (78. Cicilia). Trenér: Svědík.

    Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek (61. Laci), Ryneš (82. Zelený) - Birmančevič (76. Karabec), Haraslín (82. Tuci) - Kuchta (76. Olatunji). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.