<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    24. kolo, Základní část | sobota 09/03/2024, 18:00 | Městský stadion Ostrava | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 9 751 diváků (65 % z kapacity 15 081)
    Video
    Reportáž

    Personální nouze v ostravském útoku při absenci "vykartovaných" Tanka a Adedirana nakonec nebyla tak vážná, protože do kádru se vrátili uzdravení Klíma a Kubala, který nastoupil i v základní sestavě. Baník měl úvod plně pod kontrolou, ale šanci na rychlý vedoucí gól pohřbil v páté minutě Ewerton, jenž po akci Bouly z první velké možnosti nepřekonal brankáře Macíka.

    Sigma se 20 minut prakticky jen bránila zatažená na vlastní polovině, ale na rozdíl od soupeře první vážnější situaci ve vápně plně vytěžila Julišem. Nejlepší týmový střelec v sezoně tečoval ve 20. minutě Vodhánělův centr ze strany zblízka za brankáře Letáčka.

    S překvapivým gólem ochabla aktivita Ostravy a hosté začali mnohem více pronikat do hloubi domácí obrany. Po centru z pravé strany stál na bližší tyči v zajímavé pozici Vodháněl, ale z voleje mířil vedle. V 37. minutě vstoupil do hry videorozhodčí a za souboj Kpoza s Vraštilem vzápětí sudí Starý nařídil penalta, kterou Juliš bezpečně proměnil. V ligové sezoně má na kontě už 10 gólů.

    Baník ve druhé půli znovu rozvinul svůj tlak, ale jeho územní převaha byla jalová a narážela na nepřesnosti v předfinální fázi. Domácí postupně prostřídali sestavu a přešli na tříobráncový systém. V 73. minutě měli štěstí, že olomoucký brejk po koncovce Vodháněla zlikvidoval Letáček.

    Poté na scénu znovu vstoupil videorozhodčí a za stažení Lischky ve vápně sudí Starý po přezkoumání situace nařídil penaltu i na opačné straně. Brazilec Ewerton ji sice v 82. minutě neproměnil, ale Macíkem vyražený míč poslal do sítě.

    Ostrava po snížení znovu ožila a hnala se dopředu. Ale závěrečný tlak jí vyrovnání nepřinesl i přesto, že se do vápna vydal i brankář Letáček. Počtvrté za sebou tak ve vzájemných ligových zápasech zvítězil hostující celek. Sigma porazila Baník v nejvyšší soutěži teprve podruhé z posledních 12 duelů.

    Ohlasy:

    Pavel Hapal (Ostrava): "Nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. Nemám hráčům co vyčíst, co se týká nasazení, bojovnosti i pojetí hry. Samozřejmě až na výsledek a lepší koncovku. Hlavně v prvním poločase jsme se do těch situací a zakončení dostávali, Ewerton měl stoprocentní šanci, to musíme proměnit. Soupeř nás pak potrestal z ojedinělé akce a z penalty dal druhý gól. Bohužel náš gól přišel pozdě. Jsme zklamaní, že to v domácím prostředí nemůžeme zlomit."

    Jiří Saňák (Olomouc): "Baník hrál velice dobře, o to více si ceníme bodů. Od začátku jsme tahali jednoznačně za kratší konec, pak nám ale pomohla naše efektivita a první gól. Potom jsme dobře reagovali a eliminovali přečíslování uprostřed, kde nám dělal problémy sbíhající Buchta. Ve druhé půli Baník zkoušel, měnil rozestavení a dával tam vyšší hráče. Tohle jsou jednoznačně vydřené tři body. Bereme to jako vítězství celého týmu, celá lavička žila."

    FC Baník Ostrava - SK Sigma Olomouc 1:2 (0:2)

    Branky: 82. Ewerton - 20. a 37. z pen. Juliš.
    Rozhodčí: Starý - Váňa, Slavíček - Kocourek (video).
    ŽK: Kubala, Juroška, Boula - Fortelný, Macík, Pokorný, Sláma, Fiala.
    Diváci: 9751.

    Ostrava: Letáček - Juroška, Lischka, Pojezný, Kpozo (67. Šehič) - Rigo, Boula - Buchta (56. Blažek), Šín (56. Klíma), Ewerton - Kubala (76. Rusnák). Trenér: Hapal.

    Olomouc: Macík - Vraštil, Beneš, Pokorný, Novák (69. Chvátal) - Breite, Pospíšil - Vodháněl, Zorvan (69. Ventúra), Fortelný (76. Sláma) - Juliš (90. Fiala). Trenér: Saňák.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.