<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    23. kolo, Základní část | sobota 02/03/2024, 18:00 | CFIG Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 3 849 diváků (83 % z kapacity 4 620)
    Video
    Reportáž

    Viktoria devět kol za sebou neprohrála a v posledních čtyřech zápasech FORTUNA:LIGY zvítězila. Západočeši se třemi body naladili na čtvrteční úvodní osmifinále Evropské konferenční ligy na stadionu Servette Ženeva. Pardubičtí tři kola po sobě nevyhráli a zůstali třináctí.

    Východočechům kvůli žlutým kartám chyběli Patrák a bývalý hráč Viktorie Hlavatý. V základní sestavě Plzně nastoupil francouzský záložník Souaré. Viktoria v úterý nehrála čtvrtfinále domácího poháru v Jablonci, jelikož zápas byl kvůli mlze odložen.

    Ráz dnešního utkání určil hned samotný úvod. Po necelých 40 sekundách se Halinský snažil vyhnout spoluhráči Vackovi, míč mu utekl a při snaze získat ho zpět šlápl Šulcovi na nohu. Hlavní sudí Machálek mu udělil žlutou kartu, do hry ale vstoupil videozhodčí Všetečka.

    Kvůli problémům s obrazovkou se přezkoumání situace o několik minut protáhlo, nakonec však Machálek původní verdikt zrušil a Halinského vyloučil. Východočeši obdrželi v posledních šesti kolech čtyři červené karty a v ligové sezoně celkově pět, více jich má pouze lídr tabulky a obhájce titulu Sparta (šest).

    Viktoria okamžitě Pardubice sevřela a ve 14. minutě si vypracovala první šanci, Kopicovu ránu ze vzduchu ale brankář Budinský vyrazil na roh. Trenér Kováč už po 17 minutách stáhl ze hry útočníka Krobota, jehož nahradil Surzyn.

    Hosté se nadále snažili hrozit především centrovanými míči do šestnáctky, jenže Chorý si v 27. minutě na hranici malého vápna nedokázal zpracovat balon. V další šanci hostů Červovu střelu z vápna zblokoval Icha a z dorážky minul Mosquera. Následně Budinský zastavil Chorého hlavičku a Šulc minul vzdálenější tyč.

    Ve 43. minutě už hosté udeřili, když Kalvachova přízemní rána z dálky překvapivě prošla mezi Budinského nohama. Plzeňský záložník skóroval podruhé v této sezoně ligy.

    V úvodu druhého poločasu Západočeši dvěma brankami v rozmezí necelých dvou minut rozhodli. Nejprve se do Kopicova centru položil "nůžkami" Červ a Šulc před Budinským dokopl míč do sítě. Krátce nato si nejlepší ligový střelec naběhl do vápna na Mosquerův centr a hlavou se nemýlil.

    Šulc se prosadil potřinácté v ročníku nejvyšší soutěže a na nejbližšího pronásledovatele Havlíka ze Slovácka má k dobru dvě branky. V posledních třech kolech dal pět gólů a 11 z celkových 13 zásahů zaznamenal venku. Pardubice inkasovaly od Plzně v tomto ročníku devět branek, na podzim jí podlehly 2:6.

    V 55. minutě domácí snížili, když Daněk povedenou ranou zpoza vápna k tyči úspěšně zakončil protiútok. Jednadvacetiletý záložník se šestou brankou vyrovnal nejlepšímu týmovému střelci v aktuálním ročníku FORTUNA:LIGY.

    Na druhé straně Budinský překazil Šulcovi po jeho hlavičce k tyči druhý ligový hattrick v kariéře. Poté vychytal i jeho pokus o lob. V 71. minutě se domácí nečekaně přiblížili Plzni na dostřel poté, co Kalvach nešťastně tečoval hlavou míč za Jedličkova záda po Daňkově centru z rohu.

    Hosty mohl uklidnit střídající Sýkora, jenže 200. ligový start gólem neoslavil. Po rohovém kopu Plzně hlavičkoval další příchozí hráč z lavičky Valenta do tyče a Šulc z dorážky do břevna. Pardubičtí v závěru dostali Viktorii pod tlak, na senzační srovnání však nedosáhli.

    Plzeň zvítězila v pěti z posledních šesti vzájemných duelů v nejvyšší soutěži. Venku v lize posedmé za sebou neprohrála, z toho pošesté naplno bodovala. Pardubice doma v lize vyhrály jediný z posledních devíti duelů a v sezoně tam získaly jen 10 z celkových 23 bodů.

    Ohlasy

    Radoslav Kováč (trenér Pardubic): "Když jdete v šesté minutě do deseti proti Plzni, je to obrovská komplikace. Navíc jsme pak dostali hodně laciné góly. V prvním poločase jsme dostali branku do šatny, což je škoda. V šatně jsme si řekli, že musíme jako tým skvěle pracovat v bloku, pořád čekat na příležitost a hlavně hned nedostat gól. Hned jsme dostali dva, v tomhle to bylo na ručník. Kluci se pak neskutečně zvedli, dali jsme Daňkem krásně na 1:3 a ještě jsme dali druhý gól. Plzeň měla svoje šance, jednoznačně. Hlavně mě mrzí, že jsme se připravovali na Šulcíka (Šulce) a ten je tam třikrát sám a dá dva góly. Jeho forma je úžasná. Chtěl bych kluky pochválit, že to nezabalili. Za stavu 0:3 jsme se samozřejmě báli i většího výsledku, to říkám na rovinu. Kluci ale ukázali charakter, vymáčkli ze sebe absolutní maximum a Plzeň byla do poslední minuty nervózní. Nakonec z toho není nic, ale věřím, že to klukům pomůže. Příští týden máme derby s Hradcem Králové. Zkusíme si vzít z druhého poločasu největší pozitiva a snad je přeneseme je do dalšího zápasu."

    Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Utkání mě stálo kýbl nervů. Nahrálo nám vyloučení v úvodu zápasu, od toho okamžiku jsme ihned převzali herní útočnou iniciativu. Byli jsme mužstvo, které toho chce hned využít, vytvořili jsme si tlak. Máme kvalitní hráče, a když hrají proti deseti, bylo by špatné, kdyby neměli chvílemi až drtivou převahu. Dle mého názoru jsme prachbídně naložili s množstvím šancí. Sice jsme šli do vedení 3:0, ale co jsme spálili, to bylo někdy až úsměvné. Když to potom nedáte a soupeř využije z minima maximum, tak vám není žádná převaha v poli platná. Pardubice nic nezabalily a nakonec málem sahaly po bodu. Musím ocenit jejich výkon. Zkomplikovali jsme si to a znervózněli jsme. V závěru byl soupeř v euforii, snažil se vytvořit gólovou situaci a dařilo se mu to. Ustáli jsme to s velkými nervy. Nejhlavnější je, že jsme vyhráli, ale měli jsme si s tím poradit více rutinérsky. Zbytečně jsme si zkomplikovali zápas."

    FK Pardubice – FC Viktoria Plzeň 2:3 (0:1)

    Branky: 55. Daněk, 72. vlastní Kalvach – 47. a 49. Šulc, 43. Kalvach.
    Rozhodčí: Machálek – Caletka, Dohnálek – Všetečka (video).
    ŽK: Chorý, Jemelka, Sýkora (všichni Plzeň).
    ČK: 6. Halinský (Pardubice).
    Diváci: 3 849.

    Pardubice: Budinský – Icha, Halinský, Ortiz, Chlumecký – Solil, Vacek (63. Darmovzal), Kissiedou (79. Mareš) – Daněk – Krobot (17. Surzyn, 79. Tischler), Zlatohlávek (63. Černý). Trenér: Kováč.

    Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Červ (61. Valenta), Kalvach, Souaré – Šulc (90.+2 Traoré), Mosquera (62. Sýkora) – Chorý (62. Vydra). Trenér: Koubek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.