<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    20. kolo, Základní část | neděle 11/02/2024, 18:00 | Fortuna Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 17 202 diváků (89 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Slavia vydřela páté ligové vítězství po sobě a z druhého místa v tabulce nadále ztrácí pět bodů na obhájce titulu Spartu. Navíc má k dobru odložené utkání ve Zlíně, které odehraje ve středu. Jablonec z posledních tří kol získal jediný bod a je dvanáctý.

    Trenér Slavie Trpišovský nezařadil do základní sestavy pro první jarní kolo ani jednu ze zimních posil. Naopak nastoupili Holeš s Wallem, kteří měli zdravotní problémy a vynechali generálku. Jablonecký kouč ze zimních posil postavil do zahajovací jedenáctky záložníka Nebylu.

    Kvůli kouři z dýmovnic ze slávistického "kotle" měl výkop pár minut zpoždění. Pražané podle očekávání vstoupili do utkání náporem a hned ve třetí minutě otevřeli skóre. Ševčík vyzval dlouhým pasem za obranu Wallema a ten z mírného úhlu prostřelil brankáře Hanuše. Norský záložník skóroval v české lize potřetí.

    Jablonečtí překvapivě dokázali hned za dvě minuty odpovědět. Povedenou kombinaci zakončil po Černákově přihrávce na zadní tyči do opuštěné branky Čanturišvili. Gruzínský křídelník si připsal první ligový gól za Severočechy.

    V 11. minutě favorit znovu vedl. Na Masopustův centr si naběhl Wallem a hlavičkou s pomocí spodní části břevna překonal bývalého slávistického gólmana Hanuše. Norský záložník poprvé v jednom utkání FORTUNA:LIGY zaznamenal dvě branky.

    Hosté ale za další tři minuty dokázali znovu srovnat. Po odvráceném rohovém kopu si na centr od Polidara na zadní tyči naběhl zcela nepokrytý Chramosta a ze situace na hranici ofsajdu prostřelil Mandouse. Zkušený útočník dal svůj 92. ligový gól.

    Ve 22. minutě mohli Severočeši senzačně otočit skóre, Mandous ale svou chybu při rozehrávce stačil napravit a proti Chramostově pokusu zpoza vápna do odkryté branky se stihl vrátit. Šlo o jediný zákrok gólmana v úvodním dějství.

    Za dvě minuty se potřetí prosadili domácí. Chytil ustál souboj proti přesile, přihrál Jurečkovi a ten propálil Hanuše. Nejlepší střelec minulé ligové sezony gólem oslavil 150. zápas v lize. Další Jurečkova branka ze 37. minuty pak neplatila kvůli ofsajdu.

    Krátce po změně stran Jablonečtí i potřetí srovnali. Na Kratochvílovu kolmici si naběhl Pleštil, z pravé strany poslal přízemní centr a úplně volný Martinec na zadní tyči pohodlně umístil balon do sítě. V probíhajícím ligovém ročníku skóroval podruhé.

    Slavia inkasovala tři branky v jednom ligovém duelu poprvé v sezoně, v Edenu pak v lize premiérově od května 2018 a porážky 1:3 s Jabloncem. V předchozím průběhu ligového ročníku přitom červenobílí měli s 13 obdrženými góly nejlepší defenzivu spolu se Spartou.

    V 54. minutě postupoval při brejku na Mandouse Chramosta, vracející se Ogbu ale stihl zasáhnout. Trpišovský postupně prostřídal sestavu, ale jeho svěřenci se dlouho nemohli dostat k výraznějším šancí.

    Až v 73. minutě Chytil po Van Burenově centru minul. Další střídající útočník Tijani trefil v 89. minutě hlavou tyč, ale z rohu v sedmé minutě nastavení už favorit udeřil. Ševčíkův centr prodloužil Oscar a Jurečka na zadní tyči doklepl do sítě. Desátým gólem se dotáhl na čelo tabulky kanonýrů této sezony k Havlíkovi ze Slovácka. Slavia v lize bodovala s Jabloncem potřinácté za sebou, z toho pojedenácté zvítězila.

    Ohlasy

    Jindřich Trpišovský (Slavia): "Zajímavý zápas hned od třetí minuty. Pak jsme hned dostali gól na 1:1, který nás trochu znejistěl a Jablonci pomohl. První půli jsme odehráli velmi dobře dopředu, v pohybu, dali jsme tři góly. Všechno bylo dobré kromě defenzivy, dostali jsme dva góly. Ať už z našich chyb, zároveň velice dobrým provedením od Jablonce. První půle měla velice dobré tempo, pět gólů. Ve druhé půli se stalo přesně to, co jsme nechtěli. Chtěli jsme do toho dobře vstoupit a snažit se přidat další gól. Místo toho jsme dostali skoro stejný gól, jako byl ten první. Nepamatuju si, kdy naposledy jsme doma dostali tři branky. Pak šel náš výkon dolů. Pomohli nám střídající hráči, po sérii neproměněných šancí se nám podařilo rozhodnout ze standardní situace. Musíme poděkovat fanouškům, kteří nás hnali do posledních vteřin. Udělali peklo při tom posledním rohu. Pro diváky zajímavý zápas s velkou kvalitu. My jsme si ho udělali složitějším, než jsme měli. Takové vítězství je pro tým možná lepší než v klidu vyhrát."

    Radoslav Látal (Jablonec): "Hlavně v začátku jsme udělali individuální chyby, dvě z nich Černák. Chtěli jsme nastoupit s rychlostními typy, proto jsme mu dali šanci, i když v přípravě toho moc nenahrál. Chtěli jsme hrát otevřenou partii a zlobit Slavii brejky. Cením si toho, že když jsme prohrávali, tak jsme se pokaždé zvedli a vyrovnali jsme. To samé na začátku druhého poločasu, kdy jsme se znovu dostali do hry krásnou akcí na 3:3. Jak jsme dali ty góly, to byla naše taktika - dostat míče za obranu. Konec zápasu už nebyl z naší strany tak dobrý, protože jsme hodně lepili sestavu. Dohrávali jsme na stoperu s dvěma defenzivními záložníky Hübschmanem a Součkem. Už to bylo složitější. Slavia nás zmáčkla, nastřelila tyčku. Bohužel jsme nezvládli jednu standardní situaci na konci a neodvážíme si ani bod. Člověk má v tu chvíli pocity beznaděje. Jakmile rozhodčí pískl konec, odešel jsem do kabiny. Potřeboval jsem být chvíli sám."

    SK Slavia Praha – FK Jablonec 4:3 (3:2)

    Branky: 3. a 11. Wallem, 24. a 90.+7 Jurečka – 5. Čanturišvili, 14. Chramosta, 48. Martinec.
    Rozhodčí: Starý – Kubr, Machač – Volek (video).
    ŽK: Holeš, Tijani, Schranz – Kratochvíl, Hanuš, Nebyla.
    Diváci: 17 202.

    Slavia: Mandous – Masopust (65. Schranz), Ogbu, Holeš – Douděra (82. Tomič), Oscar, Ševčík, Wallem (65. Zmrzlý) – Provod (65. Van Buren) – Chytil (78. Tijani), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

    Jablonec: Hanuš – Štěpánek (59. Houska), Tekijaški, Polidar – Černák (46. Kanakimana), Kratochvíl, Nebyla, Čanturišvili – Martinec (84. Hübschman) – Pleštil (69. F. Souček), Chramosta (69. Drchal). Trenér: Látal.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.