<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    20. kolo, Základní část | sobota 10/02/2024, 15:00 | Městský stadion Karviná | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 4 238 diváků (88 % z kapacity 4 833)
    Video
    Reportáž

    Sparta prohrála jediný z dosavadních 14 vzájemných ligových utkání a Karvinou v nejvyšší soutěži porazila poosmé za sebou. Zároveň se ideálně naladila na čtvrteční úvodní duel 2. kola Evropské ligy na půdě úřadujícího tureckého mistra Galatasaraye Istanbul.

    Dánský trenér Pražanů Priske ze zdravotních důvodů postrádal nejlepšího týmového střelce ligové sezony Haraslína a Pavelku, kvůli červené kartě z prosincového utkání s Teplicemi chyběl Sadílek. Jediné dvě zimní posily letenského celku, Albánec Tuci a Nor Solbakken, začaly na lavičce a do utkání zasáhly v průběhu druhého poločasu.

    Úřadující mistři podle očekávání od začátku výrazně častěji drželi míč a první šanci si vypracovali v 10. minutě. Krejčí však po Kairinenově rohovém kopu hlavičkoval pouze do rukavic svého někdejšího spoluhráče ze Sparty Holce.

    Největší šanci dosavadního průběhu si pak vypracoval nováček soutěže. Ve 22. minutě po dalším rohu Pražanů Akinyemi vyslal do samostatného úniku Memiče, jenž obehrál vyběhnutého gólmana Vindahla, k zakončení se ale nedostal. Místo toho přihrál před branku Regálimu, který těsně minul. Poté Akinyemiho střelu v šestnátce zblokoval Panák na roh, po němž skákavá hlavička Boháče zamířila vedle.

    Vedení se nakonec ujali v 31. minutě hosté. Birmančevič nacentroval do vápna, Krejčí se ve vzduchu "nůžkami" opřel do míče a nechytatelnou střelou k tyči otevřel skóre. Sparťanský kapitán zaznamenal pátý gól v ligové sezoně a čtvrtý v posledních čtyřech kolech.

    Na konci první půle hostující záložník Preciado nahrál před prázdnou branku Kuchtovi, jenže ten na míč těsně nedosáhl. V nastavení úvodního dějství Birmančevič poslal balon mezi dva domácí hráče do samostatného úniku Kuchtovi, ale Holec střelu českého reprezentanta zastavil nohama.

    V 57. minutě si Karviná vypracovala další příležitost po sparťanském rohu. Obránce Fleišman potáhl míč po levé straně a odcentroval na zadní tyč, odkud nikým nehlídaný Regáli přestřelil.

    Po hodině hry přidali Pražané pojistku, když Birmačevičovu tečovanou přihrávku před branku zužitkoval Karabec. Reprezentant do 21 let se trefil počtvrté v ročníku nejvyšší soutěže a poprvé od října. Zároveň zaznamenal v ligové kariéře třetí gól do sítě Karviné, což se mu proti žádnému jinému soupeři nepovedlo.

    V 69. minutě stanovili hosté konečné skóre. Birmančevič další povedenou nahrávkou našel Kuchtu, který obehrál vyběhnutého Holce i Boháče a bez problémů zakončil do prázdné branky. V ligové sezoně se zapsal mezi střelce posedmé. Letenští mají s 50 góly nejlepší útok soutěže a s 13 inkasovanými brankami spolu se Slavií i defenzivu.

    V nastavení ještě sparťan Ryneš ve výhodné pozici zamířil vedle a gól střídajícího Olantujiho neplatil kvůli ofsajdu. Letenští neprohráli ani sedmý ligový zápas v Karviné a pětkrát po sobě tam zvítězili. Slezané doma v nejvyšší soutěži potřetí za sebou nebodovali.

    Ohlasy:

    Juraj Jarábek (Karviná): "Na Spartu jsme byli dobře připraveni. Věděli jsme, co by na hosty mohlo platit - a platilo. Za úvodních 30 minut musím hráče pochválit. Proti takovému soupeři, když nedáme ze dvou takových šancí gól… Je to škoda. Pomohlo by nám to do dalších minut. Ve druhé půli jsme chtěli pokračovat ve stejném způsobu hry. Je škoda rychlého gólu, dalo se mu zabránit. Potom už to proti takovému soupeři, jakým je Sparta, je těžké. Ve druhé půli byl soupeř lepší a dominantnější a díky tomu si vítězství zasloužil."

    Brian Priske (Sparta): "Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. V mnoha ohledech jsme ho měli pod kontrolou. Soupeři jsme sice po našem rohovém kopu darovali jednu velkou šanci, ale do žádných dalších, možná až na jednu menší v druhém poločase, jsme ho nepustili. Byli jsme organizovaní a dobře vyvážení mezi útokem a obranou. Očekávali jsme, že budeme mít v utkání vysoké držení míče a může dojít k protiútokům soupeře, který je v defenzivě dobře organizovaný. Dobře jsme si s tím však poradili. Dařilo se nám hráče Karviné držet daleko od naší branky, navíc jsme si vytvořili poměrně vysoký počet šancí. První zápas po zimní pauze byl v naší režii."

    Zdroj: www.karviná.cz, www.sparta.cz.

    MFK Karviná - AC Sparta Praha 0:3 (0:1)

    Branky: 31. Krejčí, 60. Karabec, 69. Kuchta.
    Rozhodčí: Rouček - Kříž, Pečenka - Adámková (video).
    ŽK: Holec, Bederka, Muryc (kustod) (všichni Karviná).
    Diváci: 4238.

    Karviná: Holec - Traoré, Krčík, Bederka, Fleišman - Budínský, Boháč (80. Žák) - Memič (82. Kačor), Ezeh (65. Iván), Regáli (65. Ayaosi) - Akinyemi (65. Doležal). Trenér: Jarábek.

    Sparta: Vindahl - Sörensen (75. Vitík), Panák, Krejčí - Preciado, Laci (75. Solbakken), Kairinen, Ryneš - Karabec (65. Tuci), Birmančevič (80. Ševčík) - Kuchta (75. Olatunji). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.