<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    19. kolo, Základní část | neděle 17/12/2023, 15:00 | Andrův stadión | O2 TV stream MD

    Góly


    Karty


    Návštěva: 3 105 diváků (25 % z kapacity 12 474)
    Video
    Reportáž

    Západočeši v nejvyšší soutěži zvítězili potřetí za sebou, Sigmu porazili stejným výsledkem jako v listopadovém osmifinále domácího poháru. Hanáci na svém stadionu v lize nevyhráli počtvrté za sebou a přezimují na páté pozici. Stejně jako plzeňský tým mají odložené utkání k dobru.

    Domácí se dostali do vedení hned z první vážnější akce v deváté minutě. Po standardní situaci si Ventúra ve vápně zpracoval pas od Breiteho a levačkou z úhlu překonal Staňka svým premiérovým gólem v sezoně.

    Jenže z dobrého úvodu Sigma nic nevytěžila, protože okamžitě po rozehrávce inkasovala. Kliment prodloužil míč v hlavičkovém souboji s Novákem na Jirku, ten prostrčil na Šulce, který se prosadil střelou na zadní tyč. Osmým gólem v ligové sezoně si upevnil pozici nejlepšího týmového střelce.

    Následně se do 20. minuty hrálo bez jakékoliv šance, až Zorvan natáhl ze zhruba třiceti metrů a jeho ránu brankář Staněk vytáhl na roh. Ve 26. minutě sice dostal domácí Zmrzlý míč do sítě, jenže při zpracování si v souboji s Caduem pomohl rukou a jeho trefa tak neplatila.

    Plzeň ještě v závěru poločasu dvakrát zahrozila ze standardní situace. V poslední minutě pak přišla skrumáž, gólman Digaňa se zřejmě zalekl Dweha a míč podivným zákrokem minul. Liberijský stoper tak zblízka snadno zakončil.

    Domácí mohli ještě před pauzou odpovědět, jenže Juliš po rohu netrefil míč ideálně, navíc šel nahoru také praporek pomezního rozhodčího a branka by tak stejně neplatila pro ofsajd.

    Po změně stran se pokračovalo v podobném duchu jako v prvním poločase. Dlouho se hrálo mezi šestnáctkami s minimem šancí. Ale od 73. minuty jich přišlo v rychlém sledu hned několik. Tu první velkou měli domácí, kdy Zmrzlý přihrával na malé vápno volnému Julišovi, ale na poslední chvíli Dweh odklidil míč na roh.

    Na druhé straně Jirka obdobně přihrával na zadní tyč Sýkorovi, ale ten odkrytou bránu vysoko přestřelil. Nejzajímavější pasáž duelu pokračovala. Nejprve volej Zorvana vytáhl Staněk, následně z malého vápna zakončoval Breite, ale ani olomoucký záložník si na hostujícího gólmana nepřišel.

    Plzeňský Bucha chvíli nato vypálil z vápna vedle. Sigma se v závěru sice tlačila za vyrovnáním, ale Viktoria náskok ubránila. V poslední nastavené minutě šel na rohový kop také brankář Digaňa, ale Breite na půlce špatně rozehrál a Vydra po samostatném úniku na prázdnou bránu zpečetil triumf hostů. Plzeňští od května 2011 v Olomouci neprohráli v 11 ligovém utkání po sobě.

    Ohlasy:

    Václav Jílek (Olomouc): "Porážka nás mrzí, protože jsme po bodu sahali a remíza by byla z pohledu hry zasloužená. Rychle jsme se dostali do vedení, je pak ale trestuhodné, když soupeř během minuty vyrovná a dostane se zpět do zápasu. Reakce obrany nebyla dobrá. Nás asi ve čtyřech situacích vychytal brankář Staněk. A proti Plzni, která vede, se hraje těžko. Na šance jsme byli lepší, Plzeň jsme do mnoha příležitostí nepustili, ale to málo, co měla, jí stačilo. Rozhoduje se ve vápnech a v produktivitě a v tom byla Plzeň lepší. Klukům ale nemám co vytknout. Třetí gól už nic neřešil, protože jsme hráli vabank."

    Miroslav Koubek (Plzeň): "Odehráli jsme náročné utkání, protože za dobu, co my jsme odehráli tři zápasy, se na nás Sigma mohla chystat a bylo to vidět. Odehrála dobrý zápas, ale rozhodla naše efektivita. Důležité bylo, že jsme dokázali zareagovat na inkasovanou branku, která byla nešťastná po nedomluvě brankáře Staňka s obráncem Dwehem. Potom nám před poločasem vyšla standardka. Ve druhé půli jsme se dostali pod tlak, domácí byli nebezpeční a nás podržela obrana i brankář a v závěru jsme rozhodli. Cením si výhry i výkonu hráčů, kteří ji museli vybojovat. Asi jsme tentokrát byli šťastnější."

    SK Sigma Olomouc - FC Viktoria Plzeň 1:3 (1:2)

    Branky: 9. Ventúra - 10. Šulc, 45. Dweh, 90.+5 Vydra.
    Rozhodčí: Zaoral - Hájek, Dohnálek - Radina (video).
    ŽK: Breite, Fortelný - Jirka, Hranáč, Kliment, Koubek (trenér).
    Diváci: 3105.

    Olomouc: Digaňa - Vraštil (66. Langer), Beneš, Novák (46. Pokorný) - Chvátal, Breite, Ventúra (77. Fiala), Zmrzlý - Fortelný (66. Moses), Zorvan - Juliš. Trenér: Jílek.

    Plzeň: Staněk - Hranáč, Hejda, Dweh - Cadu, Kalvach, Traoré (74. Bucha), Sýkora (90. Holík) - Jirka (90. Vydra), Šulc - Kliment (84. Paluska). Trenér: Koubek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.