<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    18. kolo, Základní část | sobota 09/12/2023, 18:00 | Stadion Hradec Králové | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 5 075 diváků (55 % z kapacity 9 300)
    Video
    Reportáž

    Baník v posledních dvou zápasech neskóroval, dnes ale vstoupil do utkání drtivým tlakem. Ve třetí minutě skončila Pojezného tečovaná střela na tyči a vzápětí nevyužil nadějný brejk Tanko. V šesté minutě musel brankář Bajza vytěsnit obstřel bývalého spoluhráče z Hradce Kubaly, z následného centru ale Ndefe centrem našel Ewertona a technický křídelník netypicky hlavou překonal slovenského gólmana. Šestadvacetiletý Brazilec, jenž v Ostravě hostuje ze Slavie, dal šestý ligový gól v ročníku.

    Domácí odpověděli z první vážnější akce na soupeřově polovině. Ve 14. minutě se Horák ve vápně prodral k Pilařově centru a rovněž hlavou srovnal. Třiadvacetiletý obránce skóroval počtvrté v sezoně a je nejlepším střelcem týmu.

    Slezané byli nebezpečnější, vidět byl zejména Nigerijec Tanko. Rychlonohý útočník v 22. minutě obral o míč váhajícího stopera Leibla a běžel sám na Bajzu, který jeho křižnou střelu vykopl mimo tři tyče. Neujal se ani další Ewertonův pokus zpoza vápna, a tak přišel pro Baník trest. V 45. minutě podkopl Kpozo ve vápně Kučeru a sudí Szikszay nařídil penaltu, z níž si Pilař střelou doprostřed připsal třetí branku v ligovém ročníku. Po návratu trenéra Kotala na lavičku dali "Votroci" poprvé dva góly v jednom zápase, potřebovali na to 11. soutěžních utkání.

    Druhý poločas nenavázal na atraktivní úvodní dějství a dosud nejnižší návštěva na novém královéhradeckém stadionu (5075 diváků) viděla méně gólových příležitostí. Po hodině hry se dostal k zakončení z otočky Kubala, jehož střela těsně minula pravou tyč. Východočeši, kteří měli v nohách středeční osmifinále poháru se Slavií (0:2 po prodloužení), se v závěru soustředili hlavně na obranu a soupeře dlouho do šancí nepouštěli.

    Až v 82. minutě střídající Jiří Klíma elegantní patičkou připravil míč do kroku Tankovi, který tentokrát sám před Bajzou nezaváhal. Záhy mohl odpovědět Harazim, proti jeho hlavičce se ostravský gólman Letáček stihl včas přemístit na zadní tyč.

    Místo toho ale na druhé straně znovu zafungovala spolupráce dvou útočníků. Klíma našel za obranou Tanka a ten prostřelil Bajzu podruhé. Pětadvacetiletý Nigerijec se prosadil po více než dvou měsících a šestou a sedmou trefou se v této sezoně osamostatnil v čele klubové tabulky střelců.

    Ohlasy

    Václav Kotal (Hradec): "Myslím, že utkání bylo nahoru dolů, obě mužstva se snažila hrát. Porážka nás samozřejmě hodně mrzí. I když jsme věděli, že Baník je v útočné fázi velice silný v protiútocích, tak jsme mu hlavně za stavu 2:1 chybami ve středu hřiště darovali gólové nabídky, které dokázal využít. Takové chyby nejde dělat, zvlášť ve středu hřiště. Máte tam dostatek hráčů a když vám tam dva propadnou, je to špatně. Hlavně při druhém inkasovaném gólu jsme propadli v osobních soubojích, proto mohl Tanko přihrávku dostat. Nám chybí více gólů ze hry."

    Pavel Hapal (Ostrava): "Jsem samozřejmě spokojený s výsledkem. Nicméně zápas se nevyvíjel ideálně, kromě začátku, kdy jsme měli spoustu šancí a šli jsme do vedení. Mohli jsme náskok navýšit, ale nepodařilo se nám to. Jak už bývá zvykem, soupeř si vypracuje nějakou situaci a my z ní inkasujeme. Nicméně věřili jsme, že jsme schopni se zápasem něco udělat nebo ho otočit, což se povedlo. Podařilo se to i díky výbornému střídání. Myslím, že Jirka Klíma to výborně oživil. Byl u gólů, které Tanko vstřelil. Tanko měl šance i v předchozích zápasech, zahazoval je. Dnes jsme ho tam nechali do konce, což se ukázalo jako dobré řešení. Jsme rádi za tři body, tabulka je hodně nacpaná. Každé vítězství je hrozně důležité."

    Baník i podruhé udolal Hradec v závěru utkání. Srpnový duel v Ostravě rozhodly až dvě branky v nastavení, které zařídili Buchta a Tanko.

    FC Hradec Králové – FC Baník Ostrava 2:3 (2:1)

    Branky: 14. Horák, 45.+2 Pilař z pen. – 82. a 89. Tanko, 7. Ewerton.
    Rozhodčí: Szikszay – Mokrusch, Volf – Zelinka (video).
    ŽK: Vašulín, Jakub Klíma, Leibl – Kpozo, Ndefe, Pojezný, Rigo.
    Diváci: 5 075.

    Hradec: Bajza – Jakub Klíma, Čihák, Leibl – Čmelík, Kodeš, Kučera (65. Pudhorocký), Horák – Krejčí (73. Dancák), Pilař (73. Harazim) – Vašulín. Trenér: Kotal.

    Ostrava: Letáček – Ndefe, Lischka, Pojezný, Kpozo – Buchta (71. Šín), Kubala (76. Jiří Klíma), Boula (76. Kaloč), Rigo, Ewerton (85. Šehič) – Tanko. Trenér: Hapal.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.