<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    17. kolo, Základní část | sobota 02/12/2023, 15:00 | Andrův stadión | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 2 228 diváků (18 % z kapacity 12 474)
    Video
    Reportáž

    Duel na Andrově stadionu se odehrál jako jediný z dnešních původně pěti plánovaných utkání. Ostatní byly odloženy kvůli nezpůsobilému terénu stejně jako nedělní souboj mezi Ostravou a Plzní.

    I přes celodenní práci technického úseku na olomouckém trávníku kvůli hustému sněžení v průběhu zápasu ležela sněhová vrstva. Hosté navíc nastoupili v bílých dresech, což k diváckému zážitku také příliš nepřispělo. Olomouci se během rozcvičky zranil záložník Navrátil, kterého v základní sestavě nahradil Pospíšil.

    Navzdory terénu, na kterém to většině hráčů očividně klouzalo, byly hned v úvodních pěti minutách k vidění tři nadějné šance. Dvakrát zakončil mimo tři tyče olomoucký kapitán Breite a jen těsně vedle pravé tyče skončila hlavička hostujícího Trávníka. Vzrušení pak přinesl také nepřesný odkop Heči, který se od zad Zorvana odrazil směrem k brance Slovácka.

    Zhruba po 20 minutách rozhodčí zápas přerušil a povolal do akce technické pracovníky s lopatami na sníh, kteří znovu prohrnuli zasněžené čáry. O první gól utkání se málem postaral hostující záložník Havlík, jehož povedená dalekonosná střela orazítkovala břevno Digaňovy branky.

    Gól však brzy na to padl na druhé straně hřiště, kde se do odraženého míče z prvního doteku opřel Beneš a poslal Olomouc krátce před skončením prvního poločasu do vedení. Svůj druhý gól v ligové sezoně oslavil na stále zasněženém povrchu Androva stadionu symbolicky andělíčkem.

    Slovácko přebralo na začátku druhého dějství iniciativu a Juroška se dvakrát dostal do zakončení, branku však netrefil. Vzápětí rozhodčí Kvítek nařídil pokutový kop za ruku Vraštila a Daníček přízemní střelou k levé tyči srovnal stav. V ročníku nejvyšší soutěže se trefil poprvé.

    Hosté poté mohli jít do vedení, ale Kohút a Cicilia závar v pokutovém území Olomouce ke vstřelení branky nevyužili. V průběhu druhé půle příliš šancí k vidění nebylo. Rozhodnout mohl střídající Mihálik, jehož hlavičku vyrazil Digaňa na roh.

    Olomouc v lize se Slováckem počtvrté za sebou neprohrála, na druhé straně ho doma v nejvyšší soutěži neporazila popáté v řadě. Svěřenci trenéra Martina Svědíka, který za Sigmu hrával, nezvítězili venku v lize ve čtvrtém z posledních pěti duelů a v sezoně tam získali jen 11 z celkových 29 bodů v sezoně.

    Ohlasy:

    Václav Jílek (Olomouc): "Jsem znechucený z toho, že se takovým způsobem může odehrát ligové utkání. Dnes se bavit o fotbale nemá cenu, byly to spíš takové dětské hrátky na sněhu. Nerozumím tomu, že kompetentní osoby nezhodnotí tento terén i s ohledem na předpověď počasí za nezpůsobilý. Nechránili jsme zdraví hráčů a Navrátil se nám zranil během rozcvičky jen kvůli těmto podmínkám. Všichni diváci by dnes měli dostat metál. Děláme všechno pro to, abychom je vyháněli z ochozů. Bylo naprosto evidentní, že se po dnešku úplně rozbije také hřiště. Nerozumím tomu, že takto hazardujeme s fotbalem jako produktem. Z fotbalového pohledu si musíme přiznat, že Slovácko bylo v zápase o něco lepší. Výsledek 1:1 je nejsvětlejším dnešním momentem, bod dnes musíme brát. Hlavně ale ať mi nikdo neříká, že se za takových podmínek hrál docela dobrý fotbal. Slovácko mělo větší kvalitu v poslední třetině hřiště. Nakonec z toho byla penalta a vyrovnávací branka, kterou si vynutili svojí aktivitou a tlakem. My jsme v tom okamžiku neměli dobrou pasáž, neudrželi jsme míče nahoře a dole jsme o ně jednoduše přicházeli. Slovácko si s terénem poradilo pohybově o něco lépe a ve druhém poločase se to pak projevovalo. Nebylo to o nějaké souvislé kombinaci nebo přehrávání nás, ale dokázali díky tomu uhrávat více míčů."

    Martin Svědík (Slovácko): "Nerozumím tomu, co od fotbalu očekáváme. Tím, že se dnes hrálo, jsme ohrozili zdraví hráčů, zničili hřiště a nebyl to takový fotbal, jaký bychom si asi všichni přáli. Bylo úplně zbytečné dnes hrát, na podobném hřišti fotbal hrát prostě nejde. Mrzí mě, že někdo něco takového vůbec dopustí a ti, kteří o tom dnes rozhodli, by se měli zamyslet. Je smutné, že Navrátil se na tomto terénu zraní už při rozcvičení. V utkání ve velmi těžkých a neregulérních podmínkách se obě mužstva snažila hrát maximum možného. Drželi jsme sice více míč, ale nedokázali jsme dobře odcentrovat z křídelních prostorů a dostat míč kvalitně do vápna. Chyběla nám efektivita před pokutovým územím. Také jsme si nechali dát laciný gól. Po standardní situaci jsme měli míč na svých kopačkách, pak nám tam ale propadl míč a Beneš to sice trefil dobře, ale za normálních podmínek by to podle mě Heča chytil. Ve druhém poločase jsme chtěli zjednodušit hru a více na soupeře tlačit. Drželi jsme soupeře na jeho polovině a vytvořili jsme si střelecké příležitosti. Po jedné ze střel byla penalta, kterou jsme proměnili a srovnali. Je škoda, že jsme si nechali utéct první poločas, protože ve druhém jsme byli lepší. Po tomto průběhu utkání a šancích ve druhém poločase je to pro nás spíše ztráta, ale bod z venkovního zápasu s takto těžkým soupeřem musíme s respektem přijmout."

    SK Sigma Olomouc - 1.FC Slovácko 1:1 (1:0)

    Branky: 42. Beneš - 59. Daníček z pen.
    Rozhodčí: Kvítek - Kubr, Černoevič - Zelinka (video).
    ŽK: Pospíšil, Ventúra, Saňák (asistent trenéra) - Doski, Valenta, Palinek (vedoucí týmu), Kohút.
    Diváci: 2228.

    Olomouc: Digaňa - Vraštil, Beneš, Novák - Chvátal (86. Křišťál), Ventúra, Pospíšil, Zmrzlý - Breite, Zorvan (73. Zifčák) - Juliš (73. Fiala). Trenér: Jílek.

    Slovácko: Heča - Reinberk, Daníček, Kadlec, Doski (89. Kalabiška) - Trávník, Valenta (89. Mihálik) - Sinjavskij (68. Holzer), Havlík, Juroška (68. Kohút) - Cicilia (89. Petržela). Trenér: Svědík.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.