<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    15. kolo, Základní část | neděle 12/11/2023, 18:00 | Andrův stadión | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 8 897 diváků (71 % z kapacity 12 474)
    Video
    Reportáž

    Hosty poslal na Hané už ve čtvrté minutě do vedení Conrad Wallem, na konci první čtvrthodiny vyrovnal Jakub Pokorný. Ještě do přestávky vrátil Pražanům náskok Michal Tomič a pojistku přidal v 56. minutě Václav Jurečka. Hanáci nebodovali po čtyřech kolech a třech remízách za sebou a v tabulce jim patří sedmá příčka.

    V sestavě Hanáků se poprvé po návratu ze zahraničí představil bývalý český reprezentant Novák, který ve FORTUNA:LIZE nastoupil po osmi letech. Kouč Pražanů Trpišovský udělal po čtvrtečním vítězství 2:0 nad AS Řím v Evropské lize čtyři změny v základní sestavě.

    Dva z odpočatých hráčů se hned v úvodu postarali o vedoucí gól. Obrana Olomouce ještě odvrátila rohový kop, ale na následný Ševčíkův centr si nejlépe naskočil Wallem a svým druhým gólem v ligové sezoně otevřel skóre.

    Nápor Pražanů otupila 15. minuta. Vodháněl našel centrem z přímého kopu v pokutovém území hlavu Pokorného, který nedal brankáři Mandousovi šanci. Sedmadvacetiletý stoper se trefil potřetí v ligové sezoně.

    Ve 24. minutě byl blízko druhému gólu Wallem, jenže jeho tvrdou střelu odvrátil na roh Pokorný. Jinak se poté v úvodním dějství hrálo převážně ve středu pole. Až ve 43. minutě propasíroval Provod centr z levé strany do malého vápna, kde se nejlépe zorientoval Tomič a poslal Slavii znovu do vedení.

    Slovenský krajní bek či záložník ve druhém venkovním ligovém utkání po sobě zaznamenal vítězný gól, před dvěma týdny nasměroval červenobílé k výhře 2:0 v Ďolíčku nad Bohemians 1905.

    Naději na vyrovnání udržel pro domácí po změně stran gólman Digaňa, který chytil šanci Van Burena. Po brejku se pak neprosadil na druhé straně domácí Juliš. Naopak Jurečka v 56. minutě svou akci z pravé strany za pomocí teče Pokorného proměnil a zajistil Pražanům dvoubrankový náskok. Člen širšího kádru české reprezentace navázal na čtvrteční gól proti AS Řím.

    Slávisté měli převahu. Do další šance se dostal Masopust, který ovšem Mandousovu branku vysoko přestřelil. Pražané se pak zaměřili na hlídání náskoku a v 78. minutě se vyznamenal Mandous, když vytáhl na roh hlavičku střídajícího Fialy.

    Další komplikace už hosté nepřipustili a vyhráli posedmé z posledních osmi vzájemných ligových duelů. Červenobílí venku ve FORTUNA:LIZE podeváté za sebou bodovali a jsou tam nejlepším týmem v sezoně. Sigma doma v lize potřetí z posledních čtyř zápasů nezvítězila.

    Ohlasy:

    Václav Jílek (Olomouc): "Viděli jsme velmi kvalitní ligové utkání, v němž si Slavia vytvořila více gólových příležitostí a tři z nich také proměnila. I když druhý a třetí gól byly trochu dílem náhody. Nám to štěstí trochu chybělo. Na Slavii nebylo znát, že hrála ve čtvrtek těžké utkání, znovu ukázala sílu své středové řady, tohle je potřeba vnímat. My jsme chtěli hrát aktivně, ale oproti soupeři nám v klíčových momentech chyběla přesnost. Rozhodla branka těsně před přestávkou, což nás po naší výborné pasáži před tím srazilo a Slavii to hodně pomohlo. Byla si vědoma svého vedení, nemusela se nikam hnát a to jí vyhovovalo. Měla hodně otevřený prostor a využila to k tříbodovému zisku."

    Jindřich Trpišovský (Slavia): "Do zápasu jsme vstoupili skvěle, možná nejlépe v celé sezoně. Dali jsme gól. Olomouci pomohlo rychlé vyrovnání, ale od druhé branky jsme byli lepší a zaslouženě jsme vyhráli. Gól těsně před přestávkou byl rozhodující. Po změně stran jsme vysunuli Van Burena, který využil svoji rychlost, což prospělo naší hře. Jsme rádi, že jsme tento zápas zvládli za tři body. V závěru měli domácí dvě tři šance na zdramatizování zápasu. Olomouc má velmi dobré mužstvo a i když výsledek vypadá jednoznačně, tak je za naší výhrou hodně práce. Po čtvrtečním pohárovém utkání jsme znovu podali vyspělý výkon. Byl to velmi zajímavý zápas, ke kterému přispěla vynikající kulisa a také perfektně připravený trávník."

    SK Sigma Olomouc - SK Slavia Praha 1:3 (1:2)

    Branky: 15. Pokorný - 4. Wallem, 43. Tomič, 56. Jurečka.
    Rozhodčí: Volek - Hájek, Machač - Všetečka (video).
    ŽK: Breite, Zmrzlý, Vodháněl - Jurečka, Vlček, Wallem, Douděra, Trpišovský (trenér).
    Diváci: 8897.

    Olomouc: Digaňa - Chvátal (66. Křišťál), Pokorný, Novák, Zmrzlý - Ventúra, Breite - Vodháněl (85. Dele), Zorvan (66. Pospíšil), Navrátil (66. Sláma) - Juliš (74. Fiala). Trenér: Jílek.

    Slavia: Mandous - Masopust, Ogbu (46. Vlček), Holeš - Tomič (83. Dumitrescu), Ševčík (78. Hromada), Oscar, Wallem - Provod, Jurečka (78. Chytil) - Tijani (46. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.