<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    15. kolo, Základní část | neděle 12/11/2023, 15:00 | Doosan Aréna | O2 TV stream MD

    Góly


    Návštěva: 8 402 diváků (72 % z kapacity 11 597)
    Video
    Reportáž

    Západočeši nenavázali na týden staré vítězství 2:1 na Slavii a prohráli potřetí z posledních čtyř kol. Doma v lize utrpěli nejvyšší porážku od března 2012, kdy podlehli Olomouci 0:4. Viktoria je v neúplné tabulce čtvrtá, ale má k dobru odložené utkání v Mladé Boleslavi. Slovácko zvítězilo po třech kolech a posunulo se na páté místo.

    Trenér Koubek udělal v plzeňské základní sestavě tři změny oproti čtvrtečnímu vítěznému zápasu v Evropské konferenční lize s Dinamem Záhřeb (1:0). V záloze nastoupili Holík, Bucha a Sýkora místo Kopice, Traorého a Šulce. Do branky Slovácka se po dvouzápasové pauze vrátila uzdravená jednička Heča.

    Hosté začali aktivněji a vytvořili si i první velkou šanci. Po Ciciliově průniku v 11. minutě bývalý dlouholetý plzeňský záložník Petržela trefil tečovanou střelou břevno.

    O šest minut později otevřeli skóre Západočeši. Cadu hrající 100. duel ve FORTUNA:LIZE přesným centrem našel Chorého a ten hlavičkou zblízka nezaváhal. Reprezentační nováček připsal třetí gól v ligové sezoně a navázal na proměněnou penaltu proti Dinamu.

    Domácí mohli po půlhodině hry náskok pojistit, ale branka Jirky neplatila kvůli ofsajdu. Slovenský křídelník, jenž v minulém kole zařídil dvěma góly vítězství na Slavii, poté zamířil z dorážky do břevna po Sýkorově střele.

    Ve 43. minutě Slovácko vyrovnalo. K odraženému míči se před pokutovým územím dostal Doski, zaseknul si balon před Sýkorou a přízemní střelou, kterou zřejmě lehce tečoval Dweh, překonal gólmana Staňka. Irácký bek se v ligové sezoně prosadil poprvé.

    Plzeňští se střídajícími záložníky Kopicem a Traorém začali druhý poločas velkým náporem, Heča podržel hosty po hlavičce Dweha nebo střele Sýkory. Poté ale převzalo iniciativu Slovácko. Juroška se hladce protáhl mezi několika protihráči, míč sice ztratil, ale volný Havlík se v 63. minutě blýskl výstavní umístěnou ranou do horního rohu branky.

    Celek z Uherského Hradiště dál dominoval. Hned za tři minuty Staněk vytáhl Petrželovu střelu a Juroška z dorážky nezaváhal. Ofenzivní záložník se dočkal premiérové ligové branky při svém 32. startu.

    Ke zmaru Viktorie v 72. minutě přispěl i Kalvach, který špatnou přihrávkou vyslal do šance Ciciliu. Po jeho zblokovaném pokusu propadl míč k Havlíkovi, jenž překonal Staňka počtvrté. Aktuálně nejlepší střelec Slovácka si v ligovém ročníku polepšil na pět branek. Tým z Uherského Hradiště skóroval čtyřikrát z pěti pokusů mezi tyče.

    Plzeňské mužstvo v závěru nedokázalo zápas ani zdramatizovat. Západočeši ve FORTUNA:LIZE neporazili Slovácko potřetí za sebou, doma s ním v lize prohráli po pěti zápasech.

    Ohlasy:

    Miroslav Koubek (Plzeň): "Hloupá porážka. Dostali jsme čtyři góly, udělali jsme individuální chyby. Nedá se nic dělat, stalo se. Mrzí nás to hrozně. Trošku jsme tím asi devalvovali minulý týden, ale doběhlo nás to. Vynucené změny se herně úplně nechytily. Nebyl to náš den, bylo to špatné. Od začátku jsem cítil, že nám chybí jeden dva kroky k tomu, abychom byli schopní na soupeře šlapat. Druhý a třetí gól jsou podobné. Nezachytili jsme protiútoky Slovácka po prohraných osobních soubojích a odražených míčích, tam je co vytýkat. Udělali jsme zásadní chyby ve smyslu obranné činnosti, slabé akčnosti, možná ani postavení nebylo optimální. Třeba čtvrtý gól, to už je v tu chvíli zmar."

    Martin Svědík (Slovácko): "Začali jsme utkání velice aktivně, ale z první vážnější situace před naší bránou, kde jsme nezareagovali na autové vhazování, jsme dostali gól na 1:0. To trošku naši hru paralyzovalo, vyplynuly z toho gól z ofsajdu i šance na druhý gól domácích. Bylo velmi důležité, že jsme to přežili, protože potom jsme se do aktivity vrátili. Myslím, že jsme zaslouženě vyrovnali na 1:1. Dalším klíčem bylo, že jsme přežili šance soupeře na začátku druhého poločasu. Když jsme dali gól na 2:1, bylo utkání v naší moci. Bylo vidět, že se soupeř dostal do takové spirály, kde už na to nedokázal reagovat. Utkání jsme dovedli do zaslouženého vítězného konce."

    FC Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 1:4 (1:1)

    Branky: 17. Chorý - 63. a 72. Havlík, 43. Doski, 66. Juroška.
    Rozhodčí: Pechanec - Váňa, Podaný - Machálek (video).
    ŽK: Kalvach, Staněk, Traoré - Reinberk.
    Diváci: 8402.

    Plzeň: Staněk - Dweh, Hranáč, Jemelka - Holík (46. Kopic), Bucha (46. Traoré), Kalvach (78. Vlkanova), Cadu - Sýkora (60. Šulc) - Jirka (66. Kliment), Chorý. Trenér: Koubek.

    Slovácko: Heča - Reinberk, Daníček, Kadlec, Doski - Valenta, Trávník (89. Kohút) - Petržela (75. Sinjavskij), Havlík (89. Holzer), Juroška (83. Hofmann) - Cicilia. Trenér: Svědík.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.