<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    13. kolo, Základní část | neděle 29/10/2023, 18:00 | Ďolíček | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty


    Návštěva: 6 212 diváků (99 % z kapacity 6 300)
    Video
    Reportáž

    Slávisté v lize bodovali pošestnácté za sebou a zůstali posledním neporaženým týmem v této sezoně. Nad "Klokany" zvítězili v posledních šesti vzájemných duelech FORTUNA:LIGY. Bohemians před rekordní domácí návštěvou v sezoně (6212 diváků) našli v Ďolíčku přemožitele po čtyřech ligových duelech.

    Trenér Slavie Trpišovský udělal v zahajovací jedenáctce hned šest změn oproti čtvrtečnímu utkání Evropské ligy v Římě, kde jeho svěřenci prohráli s AS 0:2. Kvůli viróze chyběla defenzivní opora Holeš, jeho místo v tříčlenné obraně převzal po odpykání disciplinárního trestu kapitán Bořil. Na druhé straně se vrátil do sestavy po takřka tříměsíční pauze uzdravený záložník Hála.

    Čtvrté vršovické derby v tomto roce se hrálo od začátku ve vysokém tempu, na první šanci ale diváci čekali až do 20. minuty. Po rohovém kopu Oscar posunul odražený míč k Tomičovi, za jehož výstavním přízemním volejem z 25 metrů se brankář Jedlička jen ohlédl. Slovenský krajní obránce či záložník se prosadil v dresu Pražanů poprvé.

    Slavia po gólu převzala iniciativu a v následující desetiminutovce si vypracovala řadu dalších příležitostí. V 24. minutě se prodral až před bránu Zafeiris, Jedlička ale zasáhl a následnou dorážku poslal Jurečka vysoko nad břevno. Po půlhodině Křapka "namazal" nepřesnou rozehrávkou Chytilovi, jenž obešel Jedličku a z úhlu mohl do odkryté brány zvýšit, trestuhodně však minul.

    Vzápětí poprvé zahrozili i "Klokani". Jánoš dostal za vápnem míč přímo proti noze a prudkou střelou donutil Mandouse k prvnímu zákroku. Z následného rohu kryl gólman Slavie i Köstlův akrobatický pokus.

    Druhý poločas začal podobně jako ten úvodní, hru ale téměř na čtyři minuty přibrzdilo ošetřování domácího Puškáče po srážce se stoperem Ogbuem. Útočník Bohemians byl odnesen na nosítkách a na trávníku ho nahradil Kozák. Ani autor hattricku z nedávného duelu domácího poháru s třetiligovým Kolínem ale recept na nejlepší obranu soutěže nenašel.

    Naopak v 67. minutě Chytil zblokoval Vondrův odkop, míč se štěstím zpracoval a přečíslení tři na jednoho zakončil sám umístěnou střelou k tyči. Čtyřiadvacetiletý reprezentant dal čtvrtý gól v ligovém ročníku a v čele klubové tabulky střelců dorovnal kolegu z útoku Jurečku.

    Druhá inkasovaná branka domácí definitivně zlomila a zbytek zápasu se už dohrával hlavně ve středu pole. Skóre se nezměnilo ani v nastavení po Oscarově střele zpoza vápna, kterou Jedlička vytáhl na roh. Slavia v lize venku poosmé za sebou neprohrála a posedmé v ligové sezoně udržela čisté konto. Na první místo tabulky se dostala poprvé od 5. kola.

    Ohlasy

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Prvních 20 minut jsme si vytvářeli nebezpečné situace, ale nedokázali jsme je dohrát. Pak jsme inkasovali ze standardní situace, což soupeře uklidnilo a v další desetiminutovce si vytvořil několik šancí. Klíčový moment byl na konce prvního poločasu, kdy jsme mohli srovnat, po Jánošově střele jsem už viděl míč v síti. Kdybychom šli do druhé půle za remízového stavu, hodně by nám to pomohlo. Zraněním Puškáče se zápas úplně zlomil, typologicky podobného útočníka už jsme na soupisce neměli a nabouralo nám to i plán střídání. Slavia si pak zápas pohlídala a zaslouženě vyhrála. Dlouhodobě se nám na ni nedaří, asi je to už nějaký syndrom."

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Dnes to byl týmově i individuálně velice dobrý, vyspělý výkon. Vyplatila se nám rotace sestavy po zápase v Římě, hráči měli energii i chuť. Dobře jsme do utkání vstoupili a i po úvodní brance jsme kontrolovali hru. Jediné minus jsou standardní situace, kterých jsme měli hodně, ale nebyli jsme z nich tak nebezpeční, i když po odraženém rohu jsme dali první gól. Styl Bohemky nám asi sedí, máme teď proti ní nějakou sérii a věříme si na ni. Máme i štěstí, že ve vzájemných zápasech většinou dáme první gól a trefujeme se i do sestavy a rozestavení. Dnes jsem fakt spokojený, zápas jsme zaslouženě zvládli s čistým kontem a za tři body. O ztrátě Sparty jsme věděli, byla to motivace navíc."

    Bohemians Praha 1905 – SK Slavia Praha 0:2 (0:1)

    Branky: 20. Tomič, 67. Chytil.
    Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Váňa – Petřík (video).
    ŽK: Dostál – Oscar.
    Diváci: 6 212.

    Bohemians: Jedlička – Křapka, Vondra, Hůlka – Köstl, Jánoš (83. Jindřišek), Smrž (71. Hrubý), Dostál – Matoušek (83. Shejbal), Hála (71. Mužík) – Puškáč (59. Kozák). Trenér: Veselý.

    Slavia: Mandous – Vlček, Ogbu, Bořil – Tomič (90.+1 Hromada), Zafeiris (78. Wallem), Oscar, Provod – Tijani (90.+1 Van Buren), Jurečka (62. Jurásek) – Chytil (78. Sinyan). Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.