<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    12. kolo, Základní část | sobota 21/10/2023, 15:00 | Stadión U Nisy | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 3 127 diváků (32 % z kapacity 9 900)
    Video
    Reportáž

    Liberečtí v nejvyšší soutěži bodovali s Plzní po čtyřech zápasech, zvítězili po šesti kolech a poskočili na 10. místo neúplné tabulky. Západočeši, kteří mají k dobru odložené utkání v Mladé Boleslavi, se sice udrželi na třetí příčce, ale jejich ztráta na vedoucí dvojici Sparta a Slavia může narůst. Plzni zároveň nevyšla generálka na čtvrteční třetí duel skupiny Evropské konferenční ligy v Záhřebu proti Dinamu.

    Západočeši nastoupili bez kapitána Hejdy a zraněné brankářské jedničky Staňka, kterého nahradil Tvrdoň. Devětadvacetiletý slovenský gólman nepůsobil v úvodu úplně nejjistějším dojmem a v páté minutě až nadvakrát zlikvidoval Ghaliho přízemní střelu zpoza vápna.

    První velkou šanci měli po čtvrthodině Plzeňští, nabíhající Šulc však po Caduově centru z levé strany hlavičkoval v dobré pozici o zem mimo. Za dvě minuty otevřeli skóre domácí. Tupta potáhl míč, kousek za vápnem vystřelil a skákavou ranou zaskočil Tvrdoně. Slovenský ofenzivní univerzál zaznamenal třetí gól v ligové sezoně.

    Ve 29. minutě mohli Severočeši zvýšit, po rohovém kopu prodloužil míč Chaluš, ale Kulenovič v těžké pozici hlavičkoval nad. Plzeňský favorit sice více držel míč, ale s výjimkou Vydrovy sražené střely po signálu z rohu si do pauzy žádnou další vyloženou možnost nevytvořil.

    Devět minut po pauze hosté ustáli závar po rohu ve vlastním vápně poté, co Kulenovič nepropálil obranu. Jinak ale Západočeši po pauze přidali. V 60. minutě se po centru položil do míče Bucha, ovšem těsně minul. Ještě blíže měli hosté k vyrovnání o šest minut později, kdy si Klimentovu střílenou přihrávku srazil na tyč domácí Chaluš.

    V době narůstajícího plzeňského náporu Slovan z brejku nečekaně zvýšil. Tupta v 67. minutě utekl po levé straně, vytvořil přečíslení dvou na jednoho a po jeho přihrávce Kulenovič sám před Tvrdoněm nezaváhal. Také bosenský útočník skóroval potřetí v ligovém ročníku.

    Liberečtí před reprezentační přestávkou vedli doma 2:0 i nad jiným adeptem na titul Slavií, na rozdíl od duelu s Pražany, který i kvůli chybně nařízené penaltě pro hosty prohráli 2:3, tentokrát náskok neztratili. Naopak mohli několikrát zvýšit. V 76. minutě nejprve trefil hlavou tyč Kulenovič a krátce nato po dalším brejku napálil brankovou konstrukci i střídající Fukala, který si gólový dárek k nedělním 23. narozeninám nedal.

    V 86. minutě už se domácí třetí trefy dočkali. Nejistý Tvrdoň neudržel nepříliš razantní pokus Višinského a Červ zblízka dorazil míč do sítě. Ve čtvrté minutě nastavení překonal hostujícího gólmana po dalším brejku i střídající Rabušic, radost mu ale pokazil ofsajd. Liberec si i tak připsal nejvyšší vítězství v ligovém ročníku a doma v nejvyšší soutěži porazil Viktorii teprve podruhé z posledních 17 zápasů.

    Ohlasy

    Luboš Kozel (Liberec): "Víme, v jaké jsme byli situaci. Poměrně dlouho jsme čekali na vítězství. Navíc jsme měli těžké soupeře, dnes přijela ve formě hrající Plzeň, která zvítězila v 15 z posledních 16 (soutěžních) zápasů. Vzbuzovalo to respekt. Myslím, že jsme navázali na výkon se Slavií. Přidali jsme takovou nadstavbu v tom, že jsme nedostali laciný gól. Naopak jsme dokázali nějakou situaci ve druhém poločase vyřešit a to rozhodlo. Důležitý byl pro nás první gól, dostali jsme se do vedení, což jsme chtěli. Důležitým momentem pak byl i druhý gól, v té chvíli jsme byli trochu pod tlakem. Akce Luba Tupty byla excelentní, navíc k tomu přidal precizní přihrávku a Luka to proměnil. V předchozích zápasech jsme tohle nevyřešili. Myslím, že gól na 2:0 byl rozhodující. Prvně se nám sešlo, že fungovaly obě fáze hry - defenziva i ofenziva. Nemyslím si, že to bylo jen o štěstí. Šli jsme štěstí naproti, šancí jsme měli více a myslím, že vítězství je zasloužené."

    Miroslav Koubek (Plzeň): "Soupeř z mála vytěžil hodně, dostali jsme špatné a laciné branky. První poločas jsme paradoxně dobře odbránili, gól jsme dostali z jediné nebezpečné situace. Přitom jsme se na tuhle situaci připravovali, že Tupta navádí míč a pak má nebezpečnou střelu. Nezabránili jsme tomu, nechali ho vystřelit a skončilo to v síti. Před druhým obdrženým gólem máme standardku, kopneme to na první tyč a nezachytíme brejk. To byl asi zásadní moment. Třetí gól bych možná raději nechal bez komentáře. Na brankáři Tvrdoňovi bylo vidět, že delší čas nechytá. Věříme, že se rozchytá. Nějaké šance jsme měli, poměrně hodně centrů. Byť je to porážka 0:3, výkon považuji za poctivý. Mužstvu z pohledu nasazení, přístupu, usilovnosti, snahy s tím něco udělat zase tolik vytknout nemůžu. Udělali jsme chyby, proto jsme prohráli. To je fotbal."

    FC Slovan Liberec - FC Viktoria Plzeň 3:0 (1:0)

    Branky: 17. Tupta, 67. Kulenovič, 86. Červ.
    Rozhodčí: Radina - Váňa, Machač - Černý (video).
    ŽK: Višinský, Bačkovský - Kopic, Kalvach.
    Diváci: 3127.

    Liberec: Bačkovský - Mikula, Chaluš, Purzitidis - Ghali, Žambůrek (89. Prebsl), Červ, Preisler (72. Fukala) - Frýdek (72. Višinský) - Kulenovič (89. Okoh), Tupta (82. Rabušic). Trenér: Kozel.

    Plzeň: Tvrdoň - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Bucha (76. Sýkora), Cadu (76. Mosquera) - Šulc (60. Traoré) - Vydra (60. Kliment), Durosinmi (54. Chorý). Trenér: Koubek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.