<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    12. kolo, Základní část | neděle 22/10/2023, 15:00 | epet ARENA | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 16 537 diváků (90 % z kapacity 18 349)
    Video
    Reportáž

    Sparťané s Jihočechy bodovali v šestém ligovém zápase po sobě, navíc bez inkasované branky a v této sezoně nejvyšší soutěže vyhráli i šesté domácí utkání. Letenští se ideálně naladili na čtvrteční domácí duel skupiny Evropské ligy s Glasgow Rangers.

    Dánský trenér Sparty Brian Priske, který v pátek prodloužil s klubem smlouvu do roku 2026, se musel obejít bez zraněných kapitána a stopera Krejčího a nejlepšího střelce ligového ročníku Haraslína. Ofenzivní trio vedle hrotového útočníka Kuchty doplnili Karabec s Peškem.

    V sedmé minutě si hostující brankář Šípoš poradil s Karabcovou přízemní ranou zpoza šestnáctky. Na opačné straně Jakub Hora obloučkem našel Alliho a nigerijský hráč ve velké šanci prudkou ranou z hranice vápna zakončil vedle.

    V 17. minutě se domácí radovali z prvního gólu, po Karabcově přihrávce se prosadil technickou ranou z hranice vápna na vzdálenější tyč záložník Kairinen. Finský reprezentant se zapsal mezi střelce podruhé v ročníku nejvyšší soutěže.

    Ve 33. minutě Kuchta po rychlém přenesení hry nahrál Peškovi, jenže ten ve výhodné pozici ve vápně přestřelil. O chvíli později našel Ryneš prudkou přihrávkou před brankou Kuchtu, český reprezentant však z malého vápna zamířil nad.

    Ve 45. minutě Kuchta přihrál za hostující obranu Peškovi, který si obehrál vyběhnutého Šípoše a pohodlně zakončil do prázdné branky. Sparťanský záložník premiérovým gólem v ligové sezoně stylově oslavil 150. start v nejvyšší soutěži. I vinou dlouhého zranění zaznamenal v lize první branku od loňského února.

    Letenští začali druhé dějství stejně, jako zakončili to první. Na Kairinenův centr z nepřímého kopu si naběhl Sörensen a po necelé minutě druhého poločasu zvýšil na 3:0. Dánský stoper se v ligovém ročníku dočkal první branky.

    Zahrozili i hosté. Alli odcentroval na přední tyč a Šigut hlavičkoval nad. V 64. minutě střídající Laci nacentroval do vápna, jenže Sörensen se druhého gólu v utkání nedočkal, neboť Šípoš jeho hlavičku zastavil.

    V 76. minutě domácí uzavřeli skóre. Střídající Birmančevič poslal míč před Šípoše, Kuchta ho podběhl a Ševčík zakončil do odkryté branky. Letní posila ze sestoupivšího Brna skórovala za Spartu v nejvyšší soutěži premiérově. Pražané dali v ligovém ročníku už 34 gólů a mají nejlepší útok.

    Letenští doma v lize prohráli jediný z posledních 23 zápasů. Českobudějovičtí naopak venku v nejvyšší soutěži už 16 utkání po sobě nezvítězili a v této sezoně tam získali jediný z dosavadních 10 bodů.

    Ohlasy:

    Brian Priske (trenér Sparty): "Určitě jsem mohl snít o špičkovém výkonu a téměř dokonalém utkání. Ale věděl jsem, že existuje možnost, že ne všechno si sedne a půjde podle plánu, když jsme 12 dní nebyli pohromadě a pouze dvakrát jsme trénovali. Prvních 20 minut jsme viděli, že se nám nepovedly jednoduché přihrávky, dopustili jsme se technických chyb. Potom jsme se ale zvedli a zaslouženě vyhráli. Dali jsme pěkné góly a udrželi čisté konto."

    Tomáš Zápotočný (asistent trenéra Č. Budějovic): "Sparta nás přejela rozdílem několika tříd a zaslouženě vyhrála. Kdybychom chtěli pomýšlet na nějaký úspěch, museli bychom se vyvarovat laciných ztrát a hrubých chyb. V takových zápasech jednoznačně rozhodují detaily a kvalita. Sparta předvedla obrovskou kvalitu a ztrestala nás. Výsledek hovoří za vše a mohl být ještě krutější. Jsem rád, že jsme nedostali více branek. Musím hráče pochválit, že plnili to, co jsme si řekli. Ale chybičky, které tam byly, Sparta potrestala. V mých očích je to teď jednoznačně nejlepší tým jak herní formou, tak kvalitou."

    AC Sparta Praha - SK Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)

    Branky: 17. Kairinen, 45. Pešek, 46. Sörensen, 76. Ševčík.
    Rozhodčí: Berka - Mokrusch, Leška - Kocourek (video).
    ŽK: Kairinen, Panák (oba Sparta).
    Diváci: 16.537.

    Sparta: Vindahl - Vitík (71. Gomez), Panák, Sörensen - Wiesner, Sadílek, Kairinen (60. Laci), Ryneš - Karabec (60. Ševčík), Pešek (71. Birmančevič) - Kuchta (77. Sejk). Trenér: Priske.

    Č. Budějovice: Šípoš - Havel, Matouš Nikl, Králik - Osmančík (60. Skalák), Čermák (75. Hubínek), J. Hora, Hellebrand (75. Suchan), Trummer - Šigut (60. Adediran), Alli (90. Sladký). Trenér: Marek Nikl.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.