<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    11. kolo, Základní část | neděle 08/10/2023, 15:00 | Stadion Hradec Králové | O2 TV Sport

    Góly


    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 9 300 diváků (100 % z kapacity 9 300)
    Video
    Reportáž

    Sparta udržela neporazitelnost v ligovém ročníku a na hřišti Hradce uspěla pošesté za sebou. Letenští získali venku ze šesti zápasů 14 bodů, což je nejlepší bilance v soutěži. "Votroci" ve čtvrtém soutěžním duelu pod vedením trenéra Václava Kotala poprvé prohráli a dnešního soupeře neporazili v lize podvanácté v řadě. V neúplné tabulce patří Východočechům desátá příčka.

    Sparťanský trenér Brian Priske udělal oproti čtvrtečnímu duelu Evropské ligy na hřišti Betisu Sevilla (1:2) šest změn v zahajovací jedenáctce. Po trestu za červenou kartu a absenci v minulém kole se vrátil do sestavy kapitán Letenských Ladislav Krejčí. Kotal, který za Spartu v minulosti hrál i ji trénoval, nasadil stejnou základní sestavu jako před týdnem v derby proti Pardubicím (1:1).

    Priske musel brzy sáhnout do sestavy znovu, zraněného nejlepšího střelce soutěže Haraslína nahradil Kuchta. A právě reprezentační útočník se o pár vteřin později podílel na úvodní brance. Karabec rozjel po pravé straně akci, míč se k němu přes Olatunjiho s Kuchtou vrátil a český reprezentant do 21 let sám před Bajzou nezaváhal.

    V 19. minutě Olatunji atakoval ve výskoku Ševčíka, za což od sudího Hocka uviděl druhou žlutou kartu. Sparta inkasovala už čtvrtou červenou kartu v ligové sezoně, což je spolu s Mladou Boleslaví nejvíc ze všech týmů.

    Domácí následně zvýšili aktivitu, skóroval ale opět favorit. Zelený ve skluzu ještě nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče, o chvíli později ale Preciado kolmicí našel na hranici vápna Karabce, jenž se po elegantním zpracování opět trefil přesně k bližší tyči. Dvacetiletý záložník dal třetí ligový gól v ročníku a poprvé ve FORTUNA:LIZE zaznamenal dvě branky v jednom utkání.

    Po změně stran favorit dlouho kontroloval náskok, v 64. minutě se však vyprodané hlediště královéhradeckého stadionu dočkalo snížení. Po rohu se míč odrazil ve skrumáži až k Pilařovi, jenž ho zblízka protlačil přes Vindahla do sítě. Zkušený záložník dal druhý ligový gól v sezoně.

    Radost domácích trvala pouhých sedm minut. Sparťan Krejčí z vlastní poloviny dlouhým pasem vyslal do brejku Kuchtu, který podobně jako před rokem za reprezentaci v Lize národů proti Španělsku přeloboval brankáře a zapsal pátou branku v ligovém ročníku. Zároveň navázal na vítěznou trefu z minulého kola proti Plzni (2:1).

    S 30 góly nejlepší ofenziva soutěže mohla o 10 minut později přidat pojistku, Kuchta ale po kličce brankáři Bajzovi z úhlu prováhal správný okamžik k zakončení. Na druhé straně Kučera donutil Vindahla táhlou střelou k efektnímu zákroku.

    "Votroci" si v závěru vypracovali tlak, kontaktní branku se jim ale vstřelit nepodařilo. Sparta prodloužila venkovní sérii neporazitelnosti v lize na 17 utkání, naposledy tam prohrála loni v říjnu na Slavii (0:4).

    Ohlasy

    Václav Kotal (trenér Hradce Králové): "Věděli jsme, že přijede kvalitní mužstvo, Sparta je v dobré pohodě. Po prvním gólu a po vyloučení jsme měli utkání odehrát mnohem lépe a efektivněji. O poločase jsme si řekli, jakým způsobem hrát, ale nedokázali jsme to přenést na hřiště. Po snížení jsem věřil, že bychom mohli dostat Spartu pod tlak, ale třetí branka všechno rozhodla. Máme na čem pracovat, hráči mají špatné návyky. Náš největší problém je kombinace, důvěra ve vlastní schopnosti. Věřím, že na tom zapracujeme během reprezentační pauzy."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Naprosto zasloužené vítězství, i v oslabení jsme byli lepším týmem. Jsem velmi spokojený s výsledkem i předvedenou hrou. Červenou kartu Olatunjiho ani nechci komentovat, podle mě to rozhodčí neposoudil správně. Brzy po vyloučení jsme změnili rozestavení, což nám v dalším průběhu hodně pomohlo, záměr nám vyšel. Dnes jsme si poradili i bez Birmančeviče, brzy se zranil Haraslín. Máme široký kádr, i další hráči dnes ukázali, jak jsou pro tým důležití."

    FC Hradec Králové – AC Sparta Praha 1:3 (0:2)

    Branky: 64. Pilař – 15. a 34. Karabec, 71. Kuchta.
    Rozhodčí: Hocek – Kříž, Machač – Starý (video).
    ŽK: Wiesner, Friis (asistent trenéra).
    ČK: 19. Olatunji (všichni Sparta).
    Diváci: 9 300 (vyprodáno).

    Hradec: Bajza – Klíma, Ševčík, Čihák, Horák – Kodeš (70. Kučera), Dancák (46. Hais) – Harazim (46. Rada), Ladislav Krejčí I (83. Šašinka), Pilař – Vašulín. Trenér: Kotal.

    Sparta: Vindahl – Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II – Preciado (67. Wiesner), Sadílek (84. Laci), Kairinen, Zelený – Karabec (67. Pešek), Haraslín (15. Kuchta, 84. Sejk) – Olatunji. Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.