<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    9. kolo, Základní část | neděle 24/09/2023, 18:00 | Fortuna Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 19 370 diváků (100 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Pražští rivalové zůstávají jedinými dosud neporaženými týmy v sezoně nejvyšší soutěže. Sparta bodovala ve čtvrtém z posledních pěti ligových derby. Oba celky dohrávaly o deseti poté, co byli po vzájemné potyčce v 88. minutě vyloučeni kapitáni domácí Jan Bořil a hostující Ladislav Krejčí.

    Ve slávistické základní sestavě překvapivě nastoupil kapitán Bořil, který si po nedávném návratu na trávník po operaci připsal v předchozím průběhu sezony jen tři starty a poslední dva soutěžní zápasy z osobních důvodů vynechal. Dvaatřicetiletý obránce se představil v derby poprvé od předloňského října, kdy si na Letné způsobil zranění. Nečekaně jen na lavičce Sparty začal nejlepší ligový střelec Haraslín.

    V první půli se hrál před více než 19 tisícovkami diváků velmi opatrný fotbal a ani jeden z rivalů si za úvodní dějství nevytvořil žádnou gólovou šanci. Letenští začali náporem, sevřeli soupeře před jeho vápnem, ale střeleckou možnost z toho nevytěžili.

    Po čtvrthodině po Rynešově centru hlavičkoval o kousek nad Kuchta, který v minulosti hrával za Slavii, a domácí fanoušci na něj při každém kontaktu s balonem pískali. Na opačné straně se Schranz po dobré kombinaci dostal až před gólmana Vindhala, dánský brankář ale dobře vyběhl a zmenšil střelecký úhel.

    Do druhého dějství poslal slávistický trenér Trpišovský místo Douděry na trávník Masopusta. V 55. minutě si po rychlém útoku vyměnil Tijani balon s Jurečkou, po skluzu Preciada ve vápně upadl a sudí Szikszay nařídil penaltu, kterou mu následně potvrdil i videorozhodčí. Vršovičtí zahrávali už šestý pokutový kop v ligovém ročníku, nejvíce ze všech týmů.

    Jurečka z penalty nezaváhal stejně jako v minulém kole v Pardubicích, kde rozhodl o výhře 1:0. Nejlepší střelec minulého ligového ročníku si připsal třetí branku v této sezoně nejvyšší soutěže a všechny z nich z pokutových kopů.

    Sparťané mohli poměrně rychle odpovědět, domácí ale velký závar ve vlastním vápně a Sörensovu šanci v 61. minutě přestáli. Poté Birmančevič vypálil o kousek vedle. V 80. minutě na druhé straně Vindahl vyrazil Jurečkův pokus na roh.

    S blížícím se koncem se na trávníku množily souboje a fauly a závěr se rozhodčímu Szikszayovi vymkl z rukou. V 88. minutě se po Chytilově nedovoleném zákroku na Vindahla strhla na trávníku strkanice a do potyčky se dostali kapitáni Bořil s Krejčím. Oba od sudího dostali červenou kartu, Bořil si počínal aktivněji a ještě strčil do Haraslína. Nervozita se přenesla i mezi lavičky a do hlediště.

    V devítiminutovém nastavení hosté vyvinuli velký tlak, ale zdálo se, že slávisté už vedení udrží. V osmé minutě po brejku překonal Vindhala střídající Chytil, videorozhodčí se ovšem vrátil k předchozí ruce slávisty Ogbua ve vápně. Szikszay po přezkoumání situace branku na 2:0 zrušil a nařídil na druhé straně penaltu. Střídající Haraslín v 11. minutě nastavení udržel nervy, poslal Mandouse k opačné tyči a srovnal.

    Sparta venku v lize od loňské říjnové porážky 0:4 na Slavii už 16 utkání po sobě neprohrála. Slavia doma v nejvyšší soutěži bodovala v posledních 23 zápasech, v probíhající sezoně tam ale poprvé ztratila.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Jsem zklamaný z výsledku. Málo šancí na obou stranách. Oba týmy na sebe byly připravené, nenechaly si místo pro kombinaci, z toho hodně vznikaly soubojové situace. Do penalty, kterou jsme měli, si nevybavuji nějakou gólovou šanci. Jedna střela na bránu v první půli je strašně málo. V první půli jsme hráli hodně špatně, soupeř byl takový živější. Pak se nám podařilo z penalty dostat do vedení, bohužel se nám nepovedlo dotáhnout žádný brejk, abychom dali pojišťující gól na 2:0. Na konci pro nás nejhorší možný scénář. Dali jsme gól na 2:0 a místo toho jsme z penalty na druhé straně ve 101. minutě inkasovali na 1:1. Upřímně si ale myslím, že zápas byl remízový. Dnes strašně málo pozitivních a hodně negativních emocí. Pro mě obrovské zklamání. Čekal jsem podobný zápas jako ty tři derby na jaře, hezké akce. Tohle je návrat zpátky k tomu, co nikdo nechceme."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Musíme si přiznat, že to derby nebylo hezké, vlastně skoro v žádném aspektu. Nevím, kolik čistého času se vůbec hrálo. Bylo k vidění více faulů než krásného fotbalu a akcí, byl to více boj. Není to hezký obrázek toho, že hrály dva nejlepší týmy v Česku. Znám derby, nejen v Česku to bývá podobné a občas to se vymkne z rukou. Pro nás je to důležitý bod z derby venku. Přijeli jsme sem s ambicí vyhrát a hrát fotbal, který chceme. Bohužel v utkání bylo mnoho přerušení a nemohli jsme se dostat do tempa. Věděli jsme, že takovéhle zápasy rozhodují malé detaily, které dnes vedly k dvěma pokutovým kopům. Jsme pyšný na kluky, jak se s tímhle zápasem popasovali. Byla to těžká atmosféra proti těžkému týmu, vracíme se zpět s bodem, i když jsme bohužel vzhledem k okolnostech nehráli úplně tak, jak jsme si představovali."

    SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 1:1 (0:0)

    Branky: 58. Jurečka z pen. - 90.+11 Haraslín z pen.
    Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf - Radina (video).
    ŽK: Ogbu, Zafeiris, Chytil, Wallem, Schranz - Preciado, Olatunji, Panák, Pešek, Laci, Haraslín.
    ČK: 88. Bořil - 88. Krejčí.
    Diváci: 19.370 (vyprodáno).

    Slavia: Mandous - Holeš, Ogbu, Bořil - Douděra (46. Masopust), Zafeiris (85. Jurásek), Oscar, Provod - Schranz (90.+5 Tomič), Jurečka (85. Wallem) - Tijani (74. Chytil). Trenér: Trpišovský.

    Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Preciado (61. Wiesner), Sadílek, Laci, Ryneš (75. Zelený) - Kuchta (81. Sejk), Birmančevič (81. Pešek) - Olatunji (61. Haraslín). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.