<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    7. kolo, Základní část | neděle 03/09/2023, 15:00 | Stadión U Nisy | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 7 627 diváků (77 % z kapacity 9 900)
    Video
    Reportáž

    Obhájce titulu z Letné po čtvrtečním postupu do skupiny Evropské ligy přes Dinamo Záhřeb ani v sedmém utkání této sezony nejvyšší soutěže neprohrál, z toho šestkrát zvítězil. Slovan naopak podruhé za sebou utrpěl porážku 0:2 a je desátý.

    Sparta po čtvrtečním vítězství 4:1 v domácí odvetě nad Dinamem vzhledem k nadcházející reprezentační přestávce nešetřila opory a nasadila silnou sestavu hned s třemi bývalými libereckými hráči Peškem, Kuchtou a Olatunjim. Nová posila Slovanu Žambůrek dostal šanci rovnou v zahajovací jedenáctce.

    Letenští, kteří v posledním vzájemném zápase v minulé sezoně zvítězili v Liberci 3:1 až dvěma góly v nastavení, měli v úvodu problémy i tentokrát. Začali sice aktivněji, ale do vyložených šancí se v první půli nedostávali.

    Domácí postupně srovnali hru a v 37. minutě měli úvodní větší možnost. Kulenovič se na pravé straně uvolnil a jeho střelu pod břevno vyrazil gólman Vindahl na roh. Na opačné straně hrozil především po centrech Olatunji, těsně před pauzou v nadějné pozici hlavičkoval mimo.

    Do druhého dějství vstoupil Slovan aktivně a letenský favorit musel čelit náporu. V 51. minutě si Chaluš naběhl na Tuptův centr a sám před brankou minul, rozhodčí ale signalizovali ofsajd. Poté Vindahl vytáhl Červův pokus nad břevno.

    Pražané se po příchodu střídajícího Haraslína vymanili z tlaku. V 61. minutě zamířil Birmančevč z přímého kopu z výhodné pozice pod břevno a gólman Vliegen měl plno práce, aby vytáhl balon na roh. Po něm napálil odražený míč těsně vedle Haraslín.

    Liberečtí se nemohli dostat z tlaku. V 67. minutě ještě Zelený sám před Vliegenem selhal, ale vzápětí už sparťané udeřili. Kuchta vysunul do brejku střídajícího Haraslína, který udělal kličku gólmanovi a přes padajícího Chaluše dloubl míč do sítě.

    Sparťané pokračovali v drtivém náporu. Birmančevič našel Kuchtu, ale reprezentační útočník v obrovské šanci ztroskotal na Vliegenovi a gól proti bývalému klubu dnes nedal. V 77. minutě už Pražané pojistili svůj náskok. Domácí krátce po nezvyklém čtyřnásobném střídání zaspali v defenzivě, Haraslín na hranici ofsajdu přebral přihrávku od Zeleného a únik ze strany zakončil povedeným pokusem na zadní tyč.

    Slovenský reprezentant dal ve Spartě dva góly v jednom soutěžním utkání počtvrté, v minulosti se mu to dvakrát povedlo v lize a jednou v pohárech. Na premiérový hattrick mezi dospělými ale ani tentokrát nedosáhl. Sedmadvacetiletý křídelník se dostal do čela střelecké tabulky před ostravského Tanka.

    Domácí na zdramatizování duelu neměli sílu a poslední zbytky nadějí jim vzal v 87. minutě Purzitidis, který po faulu na Birmančeviče dostal červenou kartu a byl vyloučen. V nastavení o kousek minul střídající Laci, hosty to už ale mrzet nemuselo. Letenští vyhráli čtvrtý z posledních pěti vzájemných ligových zápasů.

    Ohlasy:

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Myslím, že do 60. minuty jsme podali velmi slušný výkon. V první půli bylo utkání vyrovnané. Spartu jsme se snažili atakovat poměrně vysoko, aby se nemohla dostat ke své hře. Měli jsme nějaké situace, ale naše finální fáze je slabinou. Taková naše nejlepší pasáž přišla po půli před 60. minutou, kdy jsme měli plno standardních situací. Tam se to lámalo, pro dobrý výsledek jsme tam potřebovali vstřelit branku. Stejně tak Sparta pak měla dva tři rohy. My jsme v té fázi schopni udělat dvě tři individuální chyby na vlastní půlce, soupeř jako Sparta toho dokázala využít a dostala se do vedení. Chtěli jsme tomu dát nějaký impulz čtyřmi střídáními, ale minutu nato zase z laciné chyby dostaneme druhou branku a je po zápase. Důležité bylo střídání Sparty, Haraslín přijde a je žolíkem. U nás jde většinou výkon dolů, střídající hráči nám teď moc nepomáhají."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Myslím, že jsme naprosto zaslouženě získali tři body. Věděli jsme, že to jako vždy tady bude těžký zápas. Liberec má dobré mužstvo. První poločas nám to také ukázal. Chybělo nám možná 50 procent v kvalitě a některých rozhodnutích. Na druhou stranu jsem spokojený s disciplínou mužstva. Cítil jsem, že můžeme být lepší a silnější. Ve druhém poločase jsme pak ukázali, že jsme o hodně lepším týmem. Mohli jsme dát i více gólů. Samozřejmě je evidentní, že když Lukáš Haraslín přijde z lavičky, dá dva góly a vytvoří další nebezpečné situace, tak je to rozhodující faktor. Ale celý tým šel s výkonem nahoru a hrál velmi dobře."

    FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha 0:2 (0:0)

    Branky: 69. a 77. Haraslín.
    Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf - Radina (video).
    ŽK: Červ, Prebsl, Purzitidis, Kozel (trenér) - Zelený, Olatunji.
    ČK: 87. Purzitidis (Liberec).
    Diváci: 7627.

    Liberec: Vliegen - Prebsl (75. Penner), Chaluš, Purzitidis - Mikula, Doumbia, Žambůrek, Červ (75. Hudák), Ghali (75. Preisler) - Kulenovič (75. Rabušic), Tupta (90. Lehoczki). Trenér: Kozel.

    Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Krejčí - Pešek (46. Wiesner), Kairinen, Sadílek (83. Laci), Zelený - Kuchta (83. Sejk), Birmančevič (90. Ševčík) - Olatunji (59. Haraslín). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.