<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    6. kolo, Základní část | neděle 27/08/2023, 15:00 | Stadion Střelnice | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 4 511 diváků (79 % z kapacity 5 690)
    Video
    Reportáž

    FORTUNA:LIGA už nemá žádný bodově stoprocentní tým, před Slavii se může v případě podvečerního vítězství nad Karvinou o skóre dostat obhájce titulu Sparta. Vršovičtí v nejvyšší soutěži nevyhráli poprvé po osmi zápasech a nedokázali se ideálně naladit na čtvrteční venkovní odvetu závěrečného 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem, proti němuž budou hájit domácí náskok 2:0. Jablonec ani v šestém soutěžním utkání pod trenérem Radoslavem Látalem nezvítězil, Slavii ale dokázal po čtyřech duelech obrat o body.

    Kouč Slavie Trpišovský udělal hned osm změn v základní sestavě oproti čtvrtečnímu domácímu utkání s Luhanskem, v zahajovací jedenáctce zůstali jen Provod, Holeš a brankář Kolář. Jablonečtí začali bez klasického útočníka, na hrotu operoval obvyklý křídelník Pleštil.

    Jako první ve 12. minutě zahrozili Pražané, Tijani ale po Tomičově přihrávce zblízka těsně minul a nenavázal na vítězné branky z posledních dvou zápasů s Ostravou a Luhanskem. Na opačné straně nebezpečně vypálil Pleštil.

    Pražané sice měli podle očekávání převahu, do gólových šancí je ale jablonecká defenziva moc nepouštěla. V 41. minutě ale dostali slávisté velkou možnost na otevření skóre. Jurečka opakovanou střelou po přímém kopu lehce zasáhl ve vápně do ruky Čanturišviliho a sudí Černý po dlouhé konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil penaltu.

    Jurečka však pokutový kop neumístil dobře a jen nechal vyniknout gólmana Hanuše. Nejlepší střelec minulé ligové sezony se tak ani tentokrát nedočkal první branky v tomto ročníku nejvyšší soutěže.

    O chvíli později bylo s hosty ještě hůře. Po ztrátě na útočné polovině postupoval do brejku Jovovič, který vysunul do vápna Pleštila a ten z úhlu přehodil brankáře Koláře. Čtyřiadvacetiletý hráč skóroval poprvé v sezoně a po jarním hostování v Teplicích se v soutěžním duelu trefil za Jablonec po dvou letech. Hosté mohli ještě do pauzy srovnat, Tijani v dlouhém nastavení zblízka překonal Hanuše, ale videorozhodčí odhalil předchozí ofsajd Jurečky.

    Trpišovský po poločase hned třikrát vystřídal a na trávník poslal čerstvé Juráska a opory zálohy Zafeirise a Ševčíka. Vršovičtí začali aktivně a hned ve 48. minutě srovnali. Bořilovu ránu zpoza vápna Hanuš s námahou vyrazil a nepokrytý Holeš doklepl míč pod břevno. Někdejší jablonecký obránce se v lize prosadil poprvé od předloňského prosince.

    V 67. minutě mířil vedle domácí Jovovič. S blížícím se závěrem slávisté opět stupňovali svou převahu. V 82. minutě Chytil trefil jen boční síť, následně Jurečkovu střelu ve vápně zblokoval Hurtado. Tři minuty před koncem Jurečka po rohu zblízka dotlačil míč do sítě, ale videorozhodčí odhalil, že v ofsajdu stojící Bořil clonil Hanušovi a gól neplatil.

    V nastavení pak Zafeiris z přímého kopu z výhodné pozice zamířil těsně vedle. Severočeši, kteří v minulém domácím utkání utrpěli debakl 1:5 se Spartou, už cenný bod uhájili a připsali si už čtvrtý nerozhodný výsledek v sezoně. V tabulce jsou předposlední.

    Ohlasy:

    Radoslav Látal (trenér Jablonce): "Chtěli jsme se rehabilitovat fanouškům za Spartu. Postavili jsme sestavu na rychlostních typech, vyztužili jsme střed, chtěli jsme dobře bránit. I presink byl vysoko, dařilo se nám. Jenže přišla chyba a penalta. Přestáli jsme to a dokonce jsme vedli. Hráčům jsem kladl na srdce, aby vydrželi prvních 10 minut druhé půle, že by hosté mohli znervóznět. Jenže jsme inkasovali. Slavia si poté vytvořila situace, standardky, ale my jsme dobře bránili. Bod bereme, věřím, že nás to nastartuje hlavně psychicky, když hrajeme vyrovnanou partii se Slavií. Body nám stále chybějí, ale ten dnešní je důležitý."

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Zápas jsme si sami zkomplikovali už v prvním poločase, kdy jsme nedokázali dát ze tří šancí první gól. Srazila nás i neproměněná penalta, jeden gól nám bohužel neplatil kvůli ofsajdu. Navíc jsme dostali branku po brejkové situaci, dotahovat náskok je tady vždy náročné. Vázla nám hra ve středu hřiště. Do druhé půle jsme udělali pár změn v rozestavení a pomohlo nám to ke gólu na 1:1. Jenže ani pak jsme neřešili situace v ofenzivě dobře, ve finální fázi nám vždy něco chybělo. Špatně jsme zahrávali i standardní situace. V závěru nám opět neplatil gól. Bohužel jsme dnes dali jen jeden gól, což je málo na to, abychom tady vyhráli. Bylo to hodně rozkouskované, strašně faulů, ale za výsledek si můžeme sami."

    FK Jablonec - SK Slavia Praha 1:1 (1:0)

    Branky: 43. Pleštil - 48. Holeš.
    Rozhodčí: Černý - Kubr, Volf - Petřík (video).
    ŽK: Hurtado, Slávik, F. Souček, Hübschman, Pařízek (asistent trenéra) - Tijani, Bořil, Ogbu, Trpišovský (trenér), Houštecký (asistent trenéra).
    Diváci: 4511.

    Jablonec: Hanuš - Slávik, Tekijaški, Hurtado, Polidar - Hübschman, F. Souček - Čanturišvili (90.+4 Štěpánek), Kratochvíl, Jovovič (69. Černák) - Pleštil (62. Drchal). Trenér: Látal.

    Slavia: Kolář - Holeš, Ogbu, Bořil - Tomič (80. Douděra), Hromada (46. Zafeiris), Wallem (46. Ševčík), Provod - Van Buren (46. Jurásek), Jurečka - Tijani (60. Chytil). Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.