<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    6. kolo, Základní část | neděle 27/08/2023, 18:00 | epet ARENA | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 16 256 diváků (89 % z kapacity 18 349)
    Video
    Reportáž

    Triumf letenského celku zařídili v prvním poločase Adam Karabec a Matěj Ryneš, v 57. minutě oslabil domácí po červené kartě autor první branky. V 82. minutě zdramatizoval duel Rajmund Mikuš, domácí ale uklidnil David Pavelka třetím gólem. Sparta zvítězila po třech soutěžních zápasech a ideálně se naladila na čtvrteční domácí odvetu závěrečného 4. předkola Evropské ligy s Dinamem Záhřeb, v níž bude dohánět ztrátu 1:3.

    V desátém soutěžním utkání po sobě hnala Spartu vyprodaná Letná (16.256 fanoušků). Pražané nastoupili poprvé v soutěžním ročníku ve výroční sadě černých dresů k jubilejní 130. sezoně. Dánský trenér Sparty Brian Priske udělal oproti čtvrtečnímu duelu v Záhřebu šest změn v sestavě, premiérově v sezoně nejvyšší soutěže hrál od začátku Karabec. Naopak kapitán Krejčí chyběl kvůli vyloučení z minulého kola v Teplicích.

    Domácí čekali na úvodní trefu necelých šest minut. Sadílek přiťukl míč do běhu Karabcovi a dvacetiletý záložník nekompromisní ranou pod břevno otevřel skóre. V lize se zapsal mezi střelce poprvé od loňského listopadu.

    Poté se hrálo bez výrazných šancí, v 25. minutě Birmančevič postupoval z levé strany a brankář Ciupa vyrazil jeho střelu na břevno. O chvilku později udeřili Letenští podruhé. Pešek se prodral do vápna, jeho přízemní zakončení Ciupa vyrazil, ale na Rynešovu dorážku nestačil. Dvaadvacetiletý záložník zaznamenal první ligový gól za Spartu, předchozí tři zásahy v nejvyšší soutěži si v minulé sezoně připsal v dresu Hradce Králové.

    Ve 54. minutě Karabec udeřil loktem do obličeje Žáka a od sudího Machálka uviděl žlutou. Po intervenci videorozhodčího Starého a zhlédnutí opakovaných záběrů však Machálek sparťanského záložníka vyloučil. Pražané ve druhém kole po sobě obdrželi červenou, Karabec premiérově v ligové kariéře.

    Hosté se začali tlačit dopředu, Sparta však navzdory oslabení mohla skórovat potřetí. V 67. minutě Sejk vystihl špatnou zpětnou přihrávku Mikuše a postupoval na branku, jenže Ciupu neprostřelil. Stejně dopadl o něco později i Peškův pokus.

    Ligový nováček se dlouho nedostal k přímému ohrožení domácí branky. V 82. minutě ale centr střídajícího Bartla z pravé strany propadl až k nikým nehlídanému Mikušovi a slovenský hráč propálil Vindahla. V ročníku nejvyšší soutěže šlo o jeho třetí zásah.

    V 87. minutě si domácí definitivně zajistili tři body. Střídající Vydra se zbavil Mikuše, dostal se do vápna a nahrál Pavelkovi, jenž s pomocí odrazu od tyče stejně jako Karabec skóroval v lize poprvé od loňského listopadu. Letenští mají se 17 góly nejlepší ligový útok.

    Sparta zdolala v lize Karvinou posedmé za sebou. Slezané venku v nejvyšší soutěži poosmé v řadě prohráli.

    Ohlasy:

    Brian Priske (trenér Sparty): "Naprosto zasloužené vítězství, kvůli Karabcově červené kartě jsme si to ale zkomplikovali víc, než jsme měli. Do té chvíle jsme měli utkání naprosto pod kontrolou. Karabec předvedl velmi dobrý výkon, potěšil mě. Pak ale udělal velmi špatné rozhodnutí, jehož bude litovat."

    Tomáš Hejdušek (asistent trenéra Karviné): "V prvním poločase jsme byli od začátku možná moc pasivní, napadali jsme moc nízko. Chtěli jsme tady co nejdéle vydržet bez obdržené branky, bohužel opak byl pravdou, v šesté minutě jsme inkasovali. Sparta nám pomohla červenou kartu, šli jsme do jiného rozestavení, hráli jsme na dva útočníky. Podařilo se nám dát branku, škoda ale, že potom dostaneme gól na 1:3. Zápas byl definitivně hotový."

    AC Sparta Praha - MFK Karviná 3:1 (2:0)

    Branky: 6. Karabec, 27. Ryneš, 87. Pavelka - 82. Mikuš.
    Rozhodčí: Machálek - Váňa, Antoníček - Starý (video).
    ŽK: Bartl (Karviná).
    ČK: 57. Karabec (Sparta).
    Diváci: 16.256.

    Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Gomez - Pešek (86. Kairinen), Sadílek, Pavelka, Ryneš, Karabec, Birmančevič (61. Vydra) - Olatunji (46. Sejk). Trenér: Priske.

    Karviná: Ciupa - Krčík, Bederka, Svozil - Mikuš, Čavoš (76. Málek), Žák (66. Akinyemi), Ražnatovič (46. Soukeník) - Memič, Ezeh (66. Doležal), Papalelé (46. Bartl). Trenér: Luhový.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.