<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    5. kolo, Základní část | neděle 20/08/2023, 15:00 | Doosan Aréna | O2 TV Sport

    Góly


    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 9 114 diváků (79 % z kapacity 11 597)
    Video
    Reportáž

    Svěřenci trenéra Miroslava Koubka se ideálně naladili na čtvrteční úvodní zápas závěrečného play off o postup do skupiny Evropské konferenční ligy na hřišti kazachstánského Tobolu Kostanaj.

    Koubek udělal v základní sestavě sedm změn oproti čtvrteční odvetě 3. předkola Konferenční ligy na hřišti maltské Gziry, kde Viktoria zvítězila 2:0. Zůstali pouze Hranáč, Kalvach, Traoré a Šulc.

    Domácí v pětatřicetistupňovém vedru začali velkým náporem. Durosinmiho střelu z úhlu vyrazil Macík, jehož branku později přestřelil Cadu. Macík následně při odkopu trefil Šulce, ale Durosinmimu odskočil míč a chybu olomouckého brankáře nepotrestal.

    Hanáci se v úvodu hledali a první možnost si vytvořili až ve 21. minutě, kdy Fortelného tečovaná střela skončila těsně nad břevnem. O šest minut později ale Sigma nečekaně otevřela skóre. Vodháněl z rohu našel těsně před šestnáctkou volného Chvátala, který z voleje napálil míč o břevno do branky. Slovenskému bekovi k premiérovému ligovému gólu v sezoně pomohla i Šulcova teč.

    Plzeňští v závěru úvodního dějství opět získali převahu a v první minutě nastaveného času vyrovnali. Cadu nacentroval do pokutového území a Hejda hlavou překonal Macíka. Třiatřicetiletý stoper se v ligovém ročníku trefil podruhé.

    Domácí za dvě minuty otočili skóre. Cadu tentokrát našel v šestnáctce Buchu a plzeňský záložník se prosadil tvrdou ranou. Třetí brankou v sezoně FORTUNA:LIGY dotáhl nejlepší ligové střelce včetně spoluhráče Šulce.

    Západočeši i po změně stran začali aktivně, i když první větší šanci druhé půle měli hosté. Hejda chyboval v rozehrávce a Staněk vyrazil Zmrzlého ránu na přední tyč. Na druhé straně Bucha o kousek minul.

    Olomoučtí sahali po vyrovnání, ale nedotáhli několik slibných akcí. Jejich šance na bodový zisk minimalizoval v 87. minutě střídající obránce Vraštil, jenž na polovině hry před unikajícím Vlkanovou zahrál rukou a dostal červenou kartu. Plzeňští už si závěr pohlídali a neprohráli se Sigmou v 19. z posledních 20 ligových zápasů.

    Ohlasy:

    Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Od začátku jsem měl dojem, že jsme daleko nebezpečnější. Měli jsme poměrně dost situací ještě před pasáží velkého tlaku. Tam naše útočné snažení vygradovalo. Inkasovanou brankou jsme se ještě víc zmobilizovali. Až na tu standardku si nepamatuji, že by Olomouc měla nějakou šanci. Soupeř byl produktivní, my ne až do nastaveného času, kdy nám to tam napadalo. Byl tam silný tlak, kdy jsme je zmáčkli a nepouštěli z vápna. Takové kleště jsme tam udělali, až jsme scvakli. Z toho jsem měl radost, byla to dobrá pasáž. Nasměrovalo to zápas do vítězného konce z našeho pohledu."

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Výborně jsme do utkání vstoupili. Hráli jsme aktivně, přesně. Rezultoval z toho, byť po standardce, vedoucí gól. Jsem přesvědčený, že 35 až 40 minut jsme utkání měli pod kontrolou. Soupeř měl náznaky, logicky má kvalitu. Ale neměl extrémní šance a závary. Bohužel jsme nedokázali dobránit první poločas, tam se celý zápas zlomil. Mrzí mě to hodně, protože máme dost zkušené mužstvo, abychom to zvládli líp. Plzeň nás zatlačila, odevzdávali jsme lehce balony. V nastavení jsme totálně vypadli ze hry, soupeř toho využil a potrestal nás ještě jednou. Druhý poločas jsme chtěli začít aktivně. Byly tam dvě tři situace, ale na můj vkus toho bylo málo. Definitivní tečkou našeho tlaku bylo vyloučení Lukáše Vraštila. To už bylo složité něco s výsledkem udělat."

    FC Viktoria Plzeň - SK Sigma Olomouc 2:1 (2:1)

    Branky: 45+1. Hejda, 45+3. Bucha - 27. Chvátal.
    Rozhodčí: Berka - Matoušek, Pečenka - Batík (video).
    ŽK: Navrátil, Sláma (oba Olomouc).
    ČK: 87. Vraštil (Olomouc).
    Diváci: 9114.

    Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Bucha, Kalvach, Traoré (74. Vlkanova), Cadu (85. Jirka) - Šulc (74. Kliment) - Durosinmi (62. Chorý). Trenér: Koubek.

    Olomouc: Macík - Chvátal (61. Sláma), Pokorný (26. Vraštil), Beneš, Zmrzlý - Pospíšil (61. Zorvan), Ventúra - Vodháněl, Fortelný (61. Muritala), Navrátil - Juliš (84. Moses). Trenér: Jílek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.