<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    5. kolo, Základní část | neděle 20/08/2023, 18:00 | Fortuna Arena | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 19 164 diváků (99 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Slavia v lize s Ostravou potřinácté za sebou bodovala a doma ve FORTUNA:LIZE neprohrála už 21 utkání. Pražané se vítězně naladili na čtvrteční úvodní domácí zápas závěrečného 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem. Slezané venku i potřetí v sezoně FORTUNA:LIGY prohráli a v tabulce jim patří 12. příčka.

    Trenér Slavie Trpišovský udělal hned osm změn v základní sestavě oproti čtvrteční venkovní odvetě 3. předkola Evropské ligy s Dniprem (1:1). V zahajovací jedenáctce zůstali jen brankář Kolář, záložník Zafeiris a univerzál Schranz. Poprvé od předloňského října nastoupil v lize od začátku uzdravený kapitán Bořil a premiérově v sezoně dostali šanci v základní sestavě Hromada a letní posila Tijani, jenž nastoupil proti svému bývalému klubu. V jedenáctce Baníku zase figuroval někdejší slávista Frydrych.

    Pražané měli na novém trávníku, který byl položen v týdnu, podle očekávání od začátku převahu, ale do gólových šancí je v úvodu hosté nepouštěli. V 19. minutě napřáhl z dálky Bořil a brankář Letáček jeho ránu přizvedl nad břevno na roh.

    Větší možnosti si favorit vypracoval až po půlhodině. Chytil vysunul do úniku ve vápně Tijaniho, ale ten sám před Letáčkem zamířil vedle. Poté po Douděrově centru z pravé strany Chytil tělem tečoval míč těsně mimo. Už po uplynutí avizovaného dvouminutového nastavení první půle měl další šanci Tijani, jenže Letáček jeho dorážku vyrazil.

    Domácí se dočkali až ve 47. minutě. Chytil poslal balon před branku a důrazný Tijani nadvakrát prostřelil Letáčka. Slezané vehementně reklamovali údajný útočný faul, ale sudí Všetečka po poradě s videorozhodčím Radinou nigerijskému kanonýrovi gól uznali. Letní posila Pražanů z Baníku si připsala první soutěžní trefu za červenobílé, v minulém kole při vítězství slávistů 1:0 v Mladé Boleslavi nakonec označili sudí branku za vlastní.

    Hosté byli v ofenzivě téměř neškodní, v 69. minutě jim ale špatnou "malou domů" nabídli šanci sami domácí. Střídající Tanko z úhlu obešel Koláře, ale v těžké pozici vystřelil hodně nepřesně. Jinak dál hrozili hlavně Pražané. V 75. minutě střídající Ševčík z velkého úhlu překvapivě zakroutil přímý kop do tyče, poté Tijani obstřelem zpoza vápna těsně minul.

    Domácí už soupeře v závěru k ničemu nepustili a potvrdili, že zatím mají s dvěma inkasovanými góly nejlepší defenzivu soutěže. Slávisté naopak mohli ještě zvýšit, ale střídající Jurečka v šesté minutě nastavení po brejku a přihrávce od Chytila vystřelil vedle. Pražané ve FORTUNA:LIZE podruhé za sebou zvítězili 1:0.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (Slavia): "Sehráli jsme čtvrtý zápas během deseti dnů v těchto úmorných vedrech. Náročné utkání, Baník byl dnes velmi silným soupeřem. Musím pochválit tým, jak to zvládl a že jsme zakončili týden vítězstvím. Utkání mělo fantastickou kulisu mezinárodního zápasu. Náš výkon měl střídavé parametry. V úvodu jsme se nemohli do obrany Baníku dostat, bylo vidět i to, že jsme nastoupili v jiném rozestavení. Postupem času jsme se dostávali do šancí, ale ani v těch nejvyloženějších gólovkách jsme zápas bohužel neotevřeli. Na druhou stranu jsme dobře bránili. Dobře jsme vstoupili do druhého poločasu a po takové situaci, kterou jsme chtěli vyhledávat, jsme se dostali do vedení. Pak byl zápas hodně tvrdý. Bohužel jsme nepřidali druhý gól, který by nás uklidnil. Ale soupeře jsme kromě jedné situace nepustili k ohrožení branky. Jsem rád, že jsme získali tři body a nedostali gól."

    Pavel Hapal (Ostrava): "Viděli jsme pěkný zápas s krásnou kulisou, o kterou se postaraly oba dva tábory. V takové atmosféře se vždy hraje dobře a hráči se vydají na maximum. To jsme se vydali, bohužel jsme byli slabí směrem dopředu. Nic jsme si nevytvořili, byli jsme nepřesní v kombinaci. Neměli jsme žádnou gólovku až na chybu Slavie, po které šel Tanko ze strany sám. Slavia nám dala jednu branku, mohla dát i více, asi zaslouženě zvítězila. Inkasovaný gól jsem ještě na videu neviděl. Frýďas (Frydrych) mi říkal, že mu někdo protlačil koleno. Ale čím a jak, to nevím. Spíš mě mrzí, že jsme první balon neuhráli někam ven z šestnáctky. Kluci zápas odmakali, stálo nás to hodně sil. Musím kluky pochválit za bojovný výkon, ale směrem dopředu málo odvážný."

    SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava 1:0 (0:0)

    Branka: 47. Tijani.
    Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Machač - Radina (video).
    ŽK: Ševčík, Tijani, Kolář - Frydrych, Blažek, Boula.
    Diváci: 19.164.

    Slavia: Kolář - Vlček, Ogbu, Bořil - Douděra (80. Masopust), Hromada (65. Ševčík), Zafeiris, Jurásek (80. Jurečka) - Schranz (65. Provod) - Tijani (88. Van Buren), Chytil. Trenér. Trpišovský.

    Ostrava: Letáček - Blažek, Bitri, Frydrych - Juroška (80. Ndefe), Tetour (64. Rigo), Boula, Kpozo (87. Madleňák) - Buchta (87. Fadairo), Šín (64. Tanko) - Almási. Trenér: Hapal.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.