<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    1. kolo, Základní část | sobota 22/07/2023, 15:00 | Městský stadion Karviná | O2 TV stream MD

    Góly


    Návštěva: 2 967 diváků (61 % z kapacity 4 833)
    Video
    Reportáž

    Karvinský trenér Tomáš Hejdušek při své ligové premiéře zařadil do základní sestavy čtyři nové hráče. Do branky se postavil Lapeš, který dosud chytal jen v MSFL v Hlučíně. Obranu vyztužili Svozil z Baníku a Slovák Čurma a zálohu Papalelé z Kapverdských ostrovů. Zlín se v ligové přestávce rozloučil hned s deseti fotbalisty, ale trenér Pavel Vrba nasadil jen dvě posily. Do obrany se z Kypru vrátil klubový odchovanec Čelůstka a na hrotu se objevil exteplický Žák.

    Diváci čekali na gól jen šest minut, než Budínský našel z přímého kopu Mikuše a slovenský obránce se po tříleté přestávce zapsal podruhé mezi ligové střelce. Ve 27. minutě Budínský vypálil z dálky a míč se od obránce Simerského odrazil podruhé do zlínské sítě. Karvinský kapitán se trefil v lize poprvé od září 2021, kdy dal gól ještě v dresu Baníku.

    O sedm minut později se opakovala situace před prvním gólem. Budínský poslal z přímého kopu míč do šestnáctky, Svozil zakončil přesnou hlavičkou a oslavil svůj návrat na trávník po vážném zranění kolena. Karvinští z třetí střely na branku potřetí skórovali.

    A pro Zlín, který uhájil prvoligovou příslušnost až v červnové baráži s Vyškovem, mohlo být ještě hůř. Těsně před přestávkou ale Bartlovu tvrdou střelu z dálky zastavilo břevno.

    Trenér Vrba reagoval po přestávce trojnásobným střídáním. Jeden z nových hráčů na hřišti Tkáč už po třech minutách zužitkoval Fantišovu přihrávku a snížil na 3:1. Po gólovém půstu v minulé sezoně, z níž většinu promarodil, tak navázal na předchozí ročník, v němž dal šest branek.

    Zlínská naděje na zvrat však trvala jen pět minut. Pak Papalelé na levé straně zamotal hlavy obráncům a jeho centr proměnil Bartl ve čtvrtý gól. Blízko ke zmírnění debaklu měl v 70. minutě Žák, ale Boháč vykopl míč z brankové čáry.

    Nadšeně bojující nováček nadále útočil, další střelou se blýskl Budínský. Skóre už se však nezměnilo. Karviná doma v lize porazila Zlín po třech zápasech. V lize dala naposledy čtyři góly téměř přesně před čtyřmi lety právě svému dnešnímu soupeři na jeho hřišti.

    Ohlasy:

    Tomáš Hejdušek (asistent trenéra Karviné): "Takový výsledek jsme nečekali, ale chtěli jsme uspět. Před klukama smekám. Pro nás je každý soupeř těžký a já doufám, že to není jediný takový zápas. Nabádám hráče k pracovitosti a pokoře a tohle je pro ně odměna. Toto vítězství, moje první ligové, bych rád věnoval nahoru, před měsícem mi zemřel otec. Je to výhra pro něj."

    Pavel Vrba (trenér Zlína): "První poločas byl od nás hodně špatný, Karviná zaslouženě vedla 3:0 a ještě nastřelila břevno. Byla rychlejší, důraznější. My jsme nestíhali, dobíhali k hráčům pozdě. Výsledek tomu odpovídal. Ve druhém poločase jsme herně ožili, ale nestačilo to."

    Zdroj: O2TV a www.mfkkarvina.cz

    MFK Karviná – FC Zlín 4:1 (3:0)

    Branky: 6. Mikuš, 27. Budínský, 34. Svozil, 53. Bartl – 48. Tkáč.
    Rozhodčí: Vokoun – Kubr, Mokrusch – Klíma (video).
    ŽK: Simerský, Slončík, Vukadinovič (všichni Zlín).
    Diváci: 2 967.

    Karviná: Lapeš – Čurma, Svozil, Krčík, Mikuš – Boháč (72. D. Žák), Budínský – Memič (63. Moses), Bartl (72. Málek), Papalelé (84. Akinyemi) – Ezeh (63. Doležal). Trenér: Luhový.

    Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Didiba (46. Vukadinovič), Čelůstka – Kolář – Reiter (46. Slončík), Janetzký, Dramé (46. Tkáč) – Fantiš, F. Žák (72. Kovinič). Trenér: Vrba.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.