<
17.05.-21.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3376:2983
    2SK Slavia Praha3370:2379
    3FC Viktoria Plzeň3374:3868
    4FK Mladá Boleslav3351:5047
    5FC Baník Ostrava3349:4745
    61.FC Slovácko3344:4844
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3342:4837
    2Bohemians Praha 19053332:4636
    3FK Pardubice3334:4734
    4MFK Karviná3337:5829
    5SK Dynamo České Budějovice3339:6728
    6FC Zlín3339:6627
    22. kolo, Základní část | sobota 04/03/2023, 15:00 | CFIG Arena | O2 TV stream MD

    Góly


    Návštěva: 4 527 diváků (98 % z kapacity 4 620)
    Video
    Reportáž

    "Série špatných výsledků je na týmu znát, ale v průběhu týdne jsem viděl na hráčích ještě vyšší nasazení v tréninku. Ale hodnocení jsme od výsledků. Z dnešního cítím trochu i zklamání, ale bod je nakonec zasloužený," řekl na tiskové konferenci ostravský trenér Pavel Hapal.

    Na pardubické lavičce chyběl kouč Radoslav Kováč, jenž pykal za vyloučení v minulém kole proti Olomouci. Povinnosti hlavního trenéra převzal pro dnešní utkání asistent David Mikula. Na druhé straně nemohli kvůli disciplinárnímu trestu zasáhnout do zápasu stabilní hráči základní sestavy Lischka s Kaločem.

    Už ve třetí minutě sklepl Kostka hlavou míč na malé vápno Černému a pardubický kapitán pohotovými "nůžkami" otevřel skóre. Osmatřicetiletý útočník se prosadil poprvé na jaře a potřetí v ligovém ročníku.

    "Najednou tam letěl balon, tak jsem do toho tak intuitivně kopl. Už jsem se koukal na video, byl z toho nakonec pěkný gól," uvedl zkušený útočník. "Nevím, jestli to byl nejhezčí gól kariéry, nedávno jsem se třeba pěkně trefil v derby proti Hradci Králové. Ale nůžky jsem dal určitě první," dodal.

    Východočeši brzy mohli z aktivního vstupu do zápasu vytěžit další zásah. Po chybě v ostravské rozehrávce ale tentokrát Černého vychytal ve vyložené šanci Laštůvka a vzápětí trefil z podobné pozice Janošek pouze tyč.

    "Určitě to zamrzí, Dominik (Janošek) má navíc fazonu, góly teď dává. Kdybychom šanci proměnili, vypadal by zápas úplně jinak," litoval Mikula. Baník poprvé zahrozil po Caduově nabídce před bránu, po které Nita skvělým reflexem zneškodnil střelu svého bývalého spoluhráče ze Sparty Plavšiče.

    Slezané se postupně dostali do zápasu a přispěli k atraktivnímu prvnímu poločasu. Ve 34. minutě nastřelil Tijani ve vápně Hranáčovu ruku a sudí Hocek nařídil pokutový kop. Ten proměnil někdejší hráč Východočechů Cadu, svou druhou trefu v ligové sezoně z respektu k pardubickému klubu neslavil.

    Hosté často zkoušeli štěstí ze střední vzdálenosti, Nita si připsal v první půli pět zákroků. Větší šance ale měli domácí, tak jako chvíli před pauzou nejlepší střelec týmu Janošek, jehož zakončení zblízka na poslední chvíli zablokovala obrana.

    Po změně stran se obraz hry zcela změnil a útočné akce na obou stranách hřiště vystřídal boj ve středu pole. Takřka vyprodaný pardubický stadion znovu ožil až čtvrthodinu před koncem, kdy se Janošek postavil ke standardní situaci z hranice vápna, svou parádní trefu z Olomouce ale nenapodobil. Po následném rohu se prodral do zakončení Hlavatý a zblízka těsně přestřelil.

    Skóre se nezměnilo ani po Krobotově hlavičce, kterou musel Laštůvka vytáhnout na břevno. Na horní tyči skončil v závěru i nepovedený Kuzmanovičův centr. "Druhý poločas už byl velice bojovný, ani jeden tým nechtěl ztratit, i když Pardubice byly v ofenzivě aktivnější. My naopak začali dělat příliš chyb a hloupých ztrát. Mužstvo nicméně musím pochválit za bojovnost i za to, že zareagovalo na nepříznivý vývoj," zhodnotil Hapal.

    Baník remizoval venku posedmé v sezoně nejvyšší soutěže a na hřištích soupeřů vyhrál jediný z posledních 17 ligových duelů. Pardubicím se nepodařilo oplatit Ostravě zářijovou porážku 0:3 z úvodního vzájemného duelu v ročníku a dnešního soupeře nezdolaly v lize počtvrté za sebou.

    "Pro mě osobně byl zápas nová velká zkušenost, bez hlavního trenéra jsme to nakonec zvládli. A bod je v kontextu celého utkání spravedlivý, určitě ho bereme," mínil Mikula.

    Ohlasy:

    David Mikula (asistent trenéra Pardubic): "Pomohl nám brzký gól, po kterém jsme měli další velkou šanci. Kdybychom ji proměnili, možná bychom dovedli zápas do vítězného konce. Od půlky prvního poločasu nám začal dělat problém hlubší blok Baníku, nebyli jsme schopní se přes něj dostat. Nefungovala nám hra, střední záložníci byli odstřižení. Druhý poločas se to zlepšilo, měli jsme více ze hry, ale nevybavuji si moc šancí. Nakonec je to asi spravedlivý bod, který určitě bereme. Bez hlavního trenéra Kováče jsme to zvládli, trochu jsme komunikovali, ale jinak jsme měli na střídačce rozdělené role. Osobně jsem z toho nebyl nervózní, což mě až překvapilo. Užívám si každý zápas, teď jsem to zažil z trochu jiného pohledu, musel jsem třeba více komunikovat přímo s hráči. Pro mě velká zkušenost, zvládli jsme to v pohodě."

    Pavel Hapal (trenér Ostravy): "Do zápasu jsme vstoupili velice špatně, gól byl pro nás facka. Ale oklepali jsme se a dovolím si říct, že jsme byli v závěru první půle i lepším mužstvem. Bohužel jsme ale nedotáhli několik nadějných akcí. Druhý poločas už byl velice bojovný, ani jeden tým nechtěl ztratit, i když Pardubice byly v ofenzivě aktivnější. My naopak začali dělat příliš chyb a hloupých ztrát. Mužstvo nicméně musím pochválit za bojovnost i za to, že zareagovalo na nepříznivý vývoj. Série špatných výsledků je na týmu znát, ale v průběhu týdne jsem viděl na hráčích ještě vyšší nasazení v tréninku. Ale hodnocení jsme od výsledků. Z dnešního cítím trochu i zklamání, ale bod je nakonec zasloužený."

    FK Pardubice – FC Baník Ostrava 1:1 (1:1)

    Branky: 3. Černý – 35. Cadu z pen.
    Rozhodčí: Hocek – Ratajová, Vyhnanovský – Adámková (video).
    ŽK: Vlček, Krobot – Šín, Tijani, Fleišman.
    Diváci: 4527.

    Pardubice: Nita – Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic – Vacek – Sychra (46. Šimek), Hlavatý, Janošek (90.+4 Darmovzal), Tischler (60. Krobot) – Černý (60. Huf). Trenér: Mikula.

    Ostrava: Laštůvka – Sanneh, Bitri, Pojezný, Fleišman – Boula – Cadu (84. Jaroň), Miškovič (64. Kuzmanovič), Šín (84. Buchta), Plavšič (90. Šehič) – Tijani (64. Almási). Trenér: Hapal.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.