<
17.05.-21.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3376:2983
    2SK Slavia Praha3370:2379
    3FC Viktoria Plzeň3374:3868
    4FK Mladá Boleslav3351:5047
    5FC Baník Ostrava3349:4745
    61.FC Slovácko3344:4844
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3342:4837
    2Bohemians Praha 19053332:4636
    3FK Pardubice3334:4734
    4MFK Karviná3337:5829
    5SK Dynamo České Budějovice3339:6728
    6FC Zlín3339:6627
    13. kolo, Základní část | sobota 22/10/2022, 16:00 | Stadión U Nisy | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 3 758 diváků (38 % z kapacity 9 900)
    Video
    Reportáž

    Liberec v podještědském derby potřetí za sebou neprohrál, doma porazil severočeského rivala poprvé po čtyřech zápasech. Jablonečtí nebodovali potřetí z posledních čtyř venkovních ligových duelů a v součtu s pohárem čtyřikrát po sobě neskórovali.

    "Před zápasem jsem říkal, že bychom mohli sledovat hezké derby, a to se splnilo. Jsem rád, že jsme to zvládli vítězně, protože jsme to potřebovali. Stálo při nás i štěstí, minulé zápasy jsme zase měli trochu smůlu," řekl na tiskové konferenci liberecký trenér Luboš Kozel. "Dnes jsme soupeři darovali tři body, prohrát takový zápas je trochu umění. Myslím, že nevyhrál lepší, ale šťastnější tým," doplnil jablonecký kouč David Horejš.

    Oba týmy podle očekávání vyrukovaly v rozestavení s třemi stopery. V základní sestavě Slovanu poprvé v sezoně nastoupil Rabušic, od začátku dostal šanci i další obvyklý náhradník Mészáros. Jablonecký trenér Horejš vsadil na ofenzivní složení s útočníky Chramostou a Sejkem.

    Liberečtí začali aktivněji, ale po úvodní čtvrthodině začali přebírat iniciativu hosté. V 19. minutě poslal Cools nebezpečný centr a po Chramostově promáchnutí na zadní tyči ve skluzu zamířil Polidar těsně vedle odkryté branky. Na druhé straně jablonecká defenziva nepustila po povedené kombinaci Slovanu do zakončení Rabušice.

    V 25. minutě dostal Chramosta míč do domácí branky, ale stál v ofsajdu a gól tak při svém 300. ligovém startu oslavit nemohl. Jablonečtí se vedení nedočkali ani ve 34. minutě, Jovovič našel přízemním centrem z pravé strany Sejka, ale jeho zakončení vykopl brankář Vliegen.

    V 41. minutě otevřeli skóre Liberečtí. Frýdek našel z rohového kopu Červa, jehož střílenou přihrávku umístil zblízka do sítě Rabušic. Třiatřicetiletý útočník si při své premiéře v základní sestavě v této ligové sezoně připsal první gól v nejvyšší soutěži od dubna. Ještě do pauzy mohl srovnat Chramosta, ale ve velké šanci zamířil mimo.

    "Opravdu jsme to takhle cvičili. Já měl jít na roh malého vápna, prodlužovat to nebo stínit. Červi (Červ) to tam měl vracet. Suprově to vyšlo. Trefil mě do náběhu, jen jsem nastavil nohu a spadlo to tam," uvedl Rabušic. "Zásadní pro vývoj utkání byl první gól, který jsme vstřelili my. Tím jsme se trochu uklidnili," řekl Kozel, který v minulosti trénoval Jablonec.

    Po přestávce se hosté tlačili za vyrovnáním. V 54. minutě neuspěl hlavičkou Akpujde a o tři minuty později rozhodčí zrušil penaltu pro Jablonec po Mészárosově ruce, neboť Polidar byl předtím v ofsajdu.

    Slovan postupně tlak hostů otupil a čtvrthodinu před koncem si pojistil vedení. Preislerovu ránu ještě brankář Hanuš vyrazil, ale v 75. minutě se už po centru od Višinského zblízka prosadil Van Buren. Nizozemský útočník skóroval poosmé v ligové sezoně a na čelo tabulky kanonýrů ztrácí jediný gól.

    Jablonec se ještě v závěru snažil snížit, ale trápení v koncovce nezlomil. Neuspěl Kratochvíl a v 87. minutě ani střídající Šulc. Na opačné straně pak těsně před vystřídáním zamířil vedle Van Buren.

    "Až na prvních 10 minut jsme byli v obou poločasech aktivnější a lepší. Rozhodla naše špatná produktivita. Šancí, které jsme nedokázali proměnit, byla spousta. Příležitosti Sejka, Jovoviče, Chramosty, něco z toho prostě musí skončit aspoň jednou v brance. Liberci stačily dvě standardky, které jsme nepokryli," litoval Horejš.

    V minulých dnech měl rozhovor s klubovým šéfem Miroslavem Peltou. "Měli jsme spolu debatu, ale my spolu komunikujeme prakticky každý den. Pan Pelta byl včera i v kabině, ale co tam zaznělo si nechám pro sebe," dodal jablonecký trenér.

    FC Slovan Liberec - FK Jablonec 2:0 (1:0)

    Branky: 41. Rabušic, 75. Van Buren.
    Rozhodčí: Černý - Caletka, Líkař - Franěk (video).
    ŽK: Mészáros, Višinský, Prebsl - Kratochvíl, Heidenreich, Chramosta, Houska.
    Diváci: 3758.

    Liberec: Vliegen - Prebsl, Talovjerov, Plechatý - Mikula, Červ, Frýdek (83. Purzitidis), Mészáros (60. Preisler) - Višinský (83. Fukala) - Van Buren (89. Kozák), Rabušic (60. Rondič). Trenér: Kozel.

    Jablonec: Hanuš - Akpudje, Heidenreich, Krob (66. Považanec) - Cools, Kratochvíl, Houska, Polidar - Jovovič (83. Patrák), Chramosta (77. Šulc) - Sejk. Trenér: Horejš.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.