<
17.05.-21.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3481:2986
    2SK Slavia Praha3472:2482
    3FC Viktoria Plzeň3475:3969
    4FK Mladá Boleslav3451:5547
    5FC Baník Ostrava3450:4846
    61.FC Slovácko3445:5044
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3342:4837
    2Bohemians Praha 19053332:4636
    3FK Pardubice3334:4734
    4MFK Karviná3337:5829
    5SK Dynamo České Budějovice3339:6728
    6FC Zlín3339:6627

    Sparta vyhrála na Slovácku a Skupinu o titul nadále vede o čtyři body před Slavií

    Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v úvodním kole nadstavby FORTUNA:LIGY ve Skupině o titul na Slovácku 4:2. Obhájce titulu zareagoval na sobotní výhru městského rivala Slavie nad Ostravou 5:0 a v čele tabulky má před derby v příštím kole opět čtyřbodový náskok.

    sparta.cz
    Sparta vyhrála na Slovácku a Skupinu o titul nadále vede o čtyři body před Slavií
    1. kolo, Skupina o titulFCS2:41:2ACS

    O výhře Letenských rozhodl v první půli dvěma brankami Jan Kuchta, na kontaktní trefu Kim Sung-pina odpověděl po přestávce Lukáš Haraslín. Duel zdramatizoval proměněnou penaltou Vlastimil Daníček, ale poslední slovo měl v nastavení rovněž z pokutového kopu Ladislav Krejčí.

    Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho prohráli jediný z posledních 18 ligových zápasů a sedm kol po sobě bodovali, z toho šestkrát zvítězili. Venku vyhráli osmé z posledních devíti ligových utkání a s 38 body jsou tam nejlepším týmem ročníku. Naopak mužstvo z Uherského Hradiště doma v jarní části ligy nezvítězilo ani na šestý pokus a z toho popáté prohrálo. Slovácko osm kol po sobě a 11 z minulých 12 nevyhrálo.

    Hosté v úvodu utkání odrazili bez problémů několik centrů po rychlých nábězích domácích hráčů a následně převzali iniciativu. V sedmé minutě vystřelil tvrdě Birmančevič a míč se odrazil k Haraslínovi, jenž vypálil těsně vedle.

    Svoje herní sebevědomí prokázala Sparta ve 12. minutě. Zblokovanou střelu Kima Sung-pina z hranice vlastní šestnáctky poslal Birmančevič na rozběhnutého Kuchtu, který sólo přes půlku hřiště přetavil lobem přes Fryštáka ve vedoucí gól úřadujících mistrů.

    Za dalších 12 minut bývalý hráč Slovácka přidal třináctý zásah v ligové sezoně z hodně podobné situace, když jej za obranu Slovácka poslal Wiesner a hostující útočník si opět chladnokrevně poradil s vybíhajícím Fryštákem.

    Sparta půl hodiny duelu dominovala, ovládla střed hřiště, sbírala odražené míče a Slovácko pustila na dostřel jen sporadicky. Přesto se domácí dočkali kontaktní branky. Po akci Havlíka se míč přes Holzera dostal k rychlému a hbitému Kim Sung-pinovi, který podél vybíhajícího Vindahla rozvlnil síť. Třiadvacetiletý Korejec se zapsal mezi střelce ve druhém kole po sobě.

    Závěr první půle a úvod druhé opět patřil Spartě. Ve 48. minutě nařídil hlavní sudí Rouček pokutový kop za ruku Reinberka v pokutovém území. Po zásahu videorozhodčího Klímy ji však kvůli předchozímu ofsajdu odvolal.

    Pražané se v dalším průběhu snažili mít co nejvíce míč pod vlastní kontrolou a eliminovat tak útočnou snahu Slovácka. A po hodině hry udeřili potřetí. Nedůraznou rozehrávku Hofmanna vystihl střídající Laci, ten našel Haraslína a slovenský ofenzivní záložník dvanáctým zásahem v ligové sezoně vrátil svému týmu dvoubrankové vedení.

    Klid do závěru utkání to však pro Spartu neznamenalo. Juroška pronikl na levé straně do pokutového území a jeho centr trefil ruku padajícího Kairinena. Nařízenou penaltu proměnil Daníček, který tak proměnil devatenáctý pokutový kop v nejvyšší soutěži a udržel si stoprocentní bilanci. V ligovém ročníku dal čtvrtý gól.

    V dalším průběhu trefil Haraslín tyč, Wiesner zase vystřelil nedůrazně na Fryštáka, ale v závěru se museli Letenští bránit domácí snaze o vyrovnání. Výhru Sparty potvrdil v nastavení kapitán Krejčí z pokutového kopu za faul gólmana Fryštáka na střídající Olatunjiho. Český reprezentant vstřelil osmou branku v ročníku nejvyšší soutěže.

    Letenští zdolali tým z Uherského Hradiště i potřetí v ligové sezoně s celkovým skóre 12:3. S 74 góly mají nejlepší útok ligy, v posledních čtyřech kolech dali 15 gólů.

    Ohlasy:

    Martin Svědík (Slovácko): "Sparta vyhrála zaslouženě, ale my jsme jí to strašně usnadnili svými chybami, které dokreslují naše špatné jaro. To platí i o prvních dvou gólech z kopačky Kuchty. První padl po našem ztraceném útočném autu, druhý po nedorozumění a nedisciplinovanosti některých hráčů. Oběma brankám se dalo předejít. Ale Sparta má nyní velkou kvalitu a je těžké s ní hrát, musíte více otevírat hru. Zvedli jsme naši aktivitu, ale celkově nám chyběla větší agresivita, moc jsme ztráceli míče, to byla voda na sparťanský mlýn. A třetí gól v naší síti to korunoval. Po penaltě jsme sehráli naši nejlepší pasáž, byly tam šance, ale netrefili jsme branku, takže jsme na bod nemohli pomýšlet."

    Brian Priske (Sparta): "Předvedli jsme na Slovácku dobrý a koncentrovaný výkon. V první půli se blýskl dvěma brankami Honza Kuchta, podal vynikající výkon a dokázal svoji mistrovskou třídu. Až do snížení domácích z pokutového kopu jsme měli zápas pod kontrolou, vyvinuli jsme na soupeře tlak, v závěru se přidali střídající hráči a výhru jsme udrželi. Zápas Slavie jsem včera neviděl celý, soustředil jsem se na svůj tým. Nemyslím si, že bychom byli blíže k titulu, do konce zbývají ještě čtyři zápasy a k prvenství jsme stejně daleko jako před tímto utkáním."

    1. FC Slovácko - AC Sparta Praha 2:4 (1:2)

    Branky: 33. Kim Sung-pin, 72. Daníček z pen. - 12. a 24. Kuchta, 63. Haraslín, 90.+5 Krejčí z pen.
    Rozhodčí: Rouček - Vlček, Hurych - Klíma (video).
    ŽK: Reinberk, Vecheta, Mihálik, Petržela - Karabec, Wiesner, Clarup (vedoucí týmu).
    Diváci: 7455.

    Slovácko: Fryšták - Reinberk (68. Sinjavskij), Daníček, Hofmann - Kim Sung-pin, Havlík, Kohút (68. Mihálik), Holzer - Blahút (83. Petržela), Vecheta (68. Kvasina), Juroška (78. Cicilia). Trenér: Svědík.

    Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek (61. Laci), Ryneš (82. Zelený) - Birmančevič (76. Karabec), Haraslín (82. Tuci) - Kuchta (76. Olatunji). Trenér: Priske.